Este sezonul cozonacilor aburinzi care dau gust si savoare Craciunului si fara de care bucuria acestei sarbatori nu ar mai fi la fel.
Sfatulparintilor.ro va prezinta o reteta speciala de cozonac, venita din Moldova de la o maestra a artei culinare traditionale, dna Maria Iosip, careia ii multumim pe aceasta cale: Cozonaci cu 3 umpluturi. Iata secretul lor:
Ingrediente Cozonac impletit cu 3 umpluturi
Pentru aluat ai nevoie de:
1 kg faina de buna calitate
2 cani cu lapte cadut
200 g zahar tos
200 ml grasime (unt amestecat cu ulei in parti egale)
2 oua si 2 galbenusuri
2 cubulete de drojdie
1 lingurita sare fina
arome: coaja de lamaie, rom
si
Pentru umplutura numarul 1 ai nevoie de o pasta obtinuta din 200 g nuca macinata, scortisoara, 2 linguri cu cacao, 5 linguri cu zahar, 3 linguri lapte caldut, 2 albusuri batute spuma, rom.
Pentru umplutura numarul 2 ai nevoie de o pasta obtinuta din 100 g mac macinat , fiert apoi cu 3 linguri de zahar, 100 ml lapte, vanilie.
Pentru umplutura numarul 3 ai nevoie de 400 g rahat divers colorat, marunt taiat.
Mod de preparare Cozonac impletit cu 3 umpluturi
Pui drojdia la inmuiat in 150 ml lapte caldut, apoi adaugi 2 linguri de faina; amesteci si lasi la cald.
Cand a crescut maiaua, in faina cernuta adaugi pe rand ingredientele date.
La urma pui si grasimea calduta framantand pana ce se incorporeaza in aluat, dupa care lasi la dospit.
Imparti aluatul in 2 parti egale; din fiecare bucata se obtin 3 suluri umplute diferit, luand din cele 3 umpluturi, apoi le impletim. Rezulta 2 cozonaci, impletiti fiecare din 3 suluri de aluat .
Asezam cozonacul impletit in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut.
Ungem cu ou batut cu lapte si dam la copt!
Sa va bucurati de Craciun alaturi de cei dragi!
Incearca si aceasta reteta video