Iata o reteta coliva, cu arpacas, nuca si stafide.
Ingrediente reteta coliva
1 kg arpacas (o cana)
3 cani cu apa
500g zahar
250 g nuci, macinate
150 g stafide albe
2 sticlute cu rom
coaja de lamaie, vanilie, o lingurita cu sare
Pentru decor: nuca de cocos, bomboane de ciocolata,3 linguri cu cacao
sau fulgi de migdale, caise confiate,etc.
Mod de preparare reteta coliva
alegem graul de impuritati si-l spalam bine ;punem la fiert intr-un vas cu peretii grosi, arpacasul , apa si o lingurita cu sare
-eventual punem o tabla groasa dedesubt
incercam bobul si daca e aproape fiert adaugam zaharul si mai lasam 10 minute(sa stea lingura drept in fiertura!)
-dam deoparte , acoperim cu o folie alimentara(sa nu prinda compozitia o pojghita) si lasam la racit
-compozitia se amsteca apoi cu nucile sfaramate(cu sucitorul pe o coala alba)sau macinate cu masina , stafidele, cu mirodeniile
-rezulta 2 platouri unde vom modela frumos compozitia ;acoperim cu nuca de cocos(netezim cu un cutit sau cu ajutorul unei coli A4, presand usor) si punem tiparul sub forma de cruce si pudram cu cacao sau facem crucea din bomboane de ciocolata
pe margini facem cerculete din cacao cu un capacel de la o sticla de plastic
putem decora si cu alte fructe uscate:fulgi de migdale,caise uscate confiate,alune intregi nesarate, coapte si frecate de pielita
dam la rece si apoi o vom duce la biserica pentru a fi sfintita.