Dragii mei prieteni, este anotimpul merelor, de curand culese din pomii cu soiuri romanesti, parfumate, unice printre toate soiurile de mere ale lumii.
Cu toate ca strudelul are origini vieneze, marul romanesc este responsabil pentru cel mai bun strudel din lume!
Sa trecem, deci, la prepararea celui mai bun strudel din lume, strudel vienez cu mere, stafide si scortisoara.
Eu va invit sa cumparati din comert foi gata preparate pentru foietaj, fiindca foaia de placinta necesita abilitati ridicate de preparare. Totusi, daca va decideti sa preparati inclusiv foaia in casa, va trebuie 200 g faina, 2 linguri ulei (cam 25 ml), 1/8 l apa calduta, 1 varf de cutit sare.
Pentru parfumata umplutura, pregatiti asa: 50 gr stafide, 50 ml rom, 80 gr unt, 100 gr pesmet alb, 110 gr zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 kg mere,jumatate tip Ionatan, jumatate tip Golden romanesc, 60 gr nuca zdrobita, 1 lingurita scortisoara, coaja rasa de la 1/2 lamaie.
Separat, sa aveti pregatite cam 150 gr unt topit si zahar pudra cu care, la sfarsit, vom pudra minunatul strudel vienez.
Daca v-ati decis sa faceti si foile, framantati un aluat din faina, uleiul, apa si sarea si se amesteca cu o lingura pana la omogenizare. Apoi se scoate aluatul din vas si se framanta bine, pana ce devine neted si se desprinde cu usurinta de pe planseta. Se aduna, se face o minge, se unge cu ulei, si se lasa la odihnit o ora, la caldura (il puteti pune eventual sub un vas incalzit in prealabil, ca sa creasca frumos)
In tot acest rastimp, puneti degraba stafidele la inmuiat in rom, sa stea macar vreo jumatate de ora, asa. Cele 80 gr unt se topesc intr-o tigaie (atentie, tigaie in care nu ati prajit nicidoata ceapa sau cevap uternic mirositor!) si se rumeneste tot pesmetul in untul astfel topit. Lasati la racit si treceti la umplutura propriu zisa de mere: se spala merele, se curata de coaja si se taie in opt. Se indeparteaza partea lemnoasa si semintele si se taie (pe lat) felioare subtiri. Se pun intr-un castron si se adauga stafidele inmuiate si nucile zdrobite. Se amesteca restul de zahar cu scortisoara si, impreuna cu coaja de lamaie, se incorporeaza in umplutura de mere si stafide.
Intindeti foile gata cumparate sau aluatul de casa astfel incat sa puteti forma un sul ceva mai lung, in care sa incapa toata umplutura generoasa si parfumata. Asezati-l intr-un vas bine uns si apoi ungeti strudelul pe deasupra. Dati la cuptorul bine incins si lasati aproximativ o ora, o ora si un sfert lafoc mediu, insa e bine sa verificati din cand in cand, sa nu se arda deasupra. Atentie, in primul sfert de ora, cuptorul nu se deschide niciodata! La sfarsit il scoateti, il lasati un pic la racit si pudrati cu mult zahar pudra.
Eu va sugerez sa-l serviti cald, in farfurii, si alaturi sa puneti si o lingura de inghetata de vanilie, ca sa ne facem de cap cu adevarat!
Spor la treaba si pofte nebanuite!
Incearca si aceasta reteta video
Imagine de putiru1 de la Pixabay