Ultimele

Mucenici moldovenesti (Sfintisori) la cuptor insiropati

Retetele tale » Mucenici moldovenesti (Sfintisori) la cuptor insiropati
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Danydany81 a trimis o reteta minunata : Mucenici la cuptor insiropati.

La noi in Dobrogea, de cand ma stiu, de ziua Sfintilor 40 de Mucenici, gatim doua feluri de mucenici, Mucenici la cuptor (cica sunt moldovenesti 🙂 ) si mucenici fierti in apa, zahar, cacao, nuca si scotisoara (mucenici Dobrogeni) simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acum va prezint reteta mucenicilor copti, asa cum am invatat-o eu de la scumpa mea mama:)

 

Ingrediente Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

-1kg faina 000

-150 gr zahar

-500 ml lapte (fiert si racit)

-50-60 ml ulei

-3 oua

-60 gr drojdie proaspata

-2-3 pliculete zahar vanilinat

-1 lingura cu varf coaja de lamaie razuita fin

 

 

Sirop:

300 ml apa

150-200 gr zahar

coaja de portocala taiata bucati mari

1 esenta lamaie sau portocale (optional)

 

 

Pentru decor:

100 ml miere

100 gr nuca macinata

 

 

Mod de pregatire Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Intr-un bol mic adaugam drojdia si 3 linguri de lapte caldut, amestecam bine pana cand drojdia se dizolva, adaugam 3 lingurite de zahar si 2 linguri cu varf de faina, amestecam bine si lasam la dospit pentru 20 minutele la loc cald. Aceasta este maiaua.

Separat intr un vas incapator (lighean plastic) adaugam kilogramul de faina cernut, facem o gropita in mijloc si in ea adaugam ouale, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si maiaua lasata la dospit.

Amestecam usor turnand treptat laptele,pana cand acesta se termina.

Apoi la fel de usor adaugam si uleiul framantand foarte bine aluatul (eu il bumbacesc si il trantesc ;)) )  circa 20 minute de la adaugarea uleiului. Obtinem un aluat usor lipicios si afanat pe care trebuie sa il lasam la dospit pentru minim o ora la loc cald.

Siropul se face astfel:

Se pune apa la fiert cu zaharul timp de 10 minute. Se opreste focul apoi se adauga cojile de portocala si esenta de lamaie/portocala. (Inainte de insiropare puteti scoate cojile de portocale.)

Dupa ce aluatul a crescut astfel incat sa isi dubleze volumul, ne ungem cu foarte putin ulei mainile si il mai framantam circa 2-3 minutele (ca sa iasa bulele de aer din aluat).

Formam bilute de aluat de marimea unui mar mai mic.

Rulam fiecare biluta intr un snur mai lung (nu trebuie sa fie perfect egal).

Acum fiecare poate da orice forma doreste mucenicului.

Puteti rula ambele capete in sens opus ca la sirene.

Puteti sa impartiti snurul in 2 parti egale pe care sa le impletiti apoi sa le rulati capetele la fel ca in imaginea de mai sus sau sa le asezati in forma cifrei 8.

Toate variantele de mai sus sunt la fel de usoare 🙂

Dupa ce ati terminat de lucrat tot aluatul, luam o tava de cuptor, o tapetam cu hartie de copt si asezam mucenicii.

Ii bagam la cuptor la 175-200 grade, pentru 20 -25 minute (pana cand culoarea devine usor aurie).

Se scot de la cuptor si se lasa la racit pentru 3 minute, dupa care se insiropeaza fiecare in parte, cu siropul de mai sus, cu ajutorul unei pensule de silicon (puteti sa ii insiropati cat de mult doriti dvs).

Ii lasam la insiropat cateva minute, dupa care ii ungem cu miere si ii presaram cu miez de nuca.

Se aseaza pe un platou si se servesc calduti sau reci.

Sper sa va fie de folos (eu una ii gatesc mai mereu spre deliciul puilor mei:) )

Va doresc Pofta buna:)

Incearca si aceasta reteta video

Data articol: martie 7, 2022