Ultimele

Cosulete ,,Chihlimbarele toamnei”

Retetele tale » Cosulete ,,Chihlimbarele toamnei”
Cosulete Chihlimbarele toamnei

Anisoara67 a trimis o alta reteta delicioasa: Cosulete ,,Chihlimbarele toamnei”

Ingrediente Cosulete ,,Chihlimbarele toamnei”

cosulete: 250 g faina cernuta, 60 g zahar pudra, un ou, 150 g unt sau margarina
umplutura de dovleac: jumatate de dovleac,,Placintar”, o cescuta de zahar, 2-3 linguri de miere de albine, 2-3 linguri de vin alb, un baton scortisoara, 2-3 linguri de frisca
chihlimbarele: 150 g miez de nuca, 80 g zahar
ornare: 200 g frisca, miez de nuca caramelizat (cca 15 sferturi caramelizate), o lingura de miere de albine, 100 g miez de nuca macinata, 50 g unt sau margarina pentru uns formele

Mod de preparare Cosulete ,,Chihlimbarele toamnei”


1. In faina cernuta asezata in gramada pe o planseta de lucru, se face o gaura in mijloc unde se pune oul, zaharul pudra si untul moale, taiat marunt, apoi se framanta cu mana un aluat elastic, care se da la frigider, cca.30 minute.
2. Se curata dovlecelul de seminte si coaja apoi se da prin razatoare si se pune la fiert cu zaharul, mierea, vinul si batonul de scortisoara, cca 30 de minute, la foc potrivit, dupa care se strecoara miezul fiert de sirop si se lasa sa se raceasca bine. Dupa caz se poate adauga si un praf de scortisoara pudra, asta daca dovleacul nu este destul de aromat.
3. Pentru chihlimbare, maruntim usor miezul de nuca apoi il presaram in zaharul caramelizat. Amestecul obtinut se toarna pe o coala de hartie de copt, se lasa sa se raceasca apoi se zdrobeste cu ciocanul de lemn, de snitele, in bucati nu foarte marunte.
Se caramelizeaza si sferturile de miez de nuca, apoi se lasa sa se raceasca pe hartie.
4. Se ung formele de briose sau de savarine cu unt apoi din aluatul rece, se intinde, intre doua foi de celofan, foaie de grosime de cca. 5 mm., din care se decupeaza discuri un pic mai mari decat diametrul formelor, ajutandu-ne de un pahar, care se aseaza si preseaza usor cu mana, in formele unse, apoi se dau la copt, asezate intr-o tava, cca.30 de minute, la foc potrivit, in cuptorul preincalzit, pana se rumenesc usor.
Cosuletele coapte, se scot din forme, se lasa sa se raceasca apoi se ung pe margine cu miere de albine si se dau prin miezul de nuca macinat. Se umplu cu un pos cu miezul de dovleac racit si amestecat cu frisca, se presara deasupra bucatelele de ,,chihlimbar” apoi se decoreaza cu cate un mot de frisca in care asezam cate un sfert de nuca caramelizata.
Se servesc dupa o ora, atunci cand cosuletele se vor inmuia, dar se pot consuma imediat, fiind putin crocante,dar delicioase.
Pofta buna!

Incearca si aceasta reteta video

Data articol: decembrie 1, 2023