Vendy ne incanta cu un apetisant Cosulet de ciocolata.
Ingrediente Cosulet de ciocolata
Pentru cosulet :
– 100 g ciocolata neagra
– 100 g ciocolata alba
– 50 g unt
Pentru crema :
– 3 galbenusuri de ou
– 100 g unt
– 1 lingura cu zahar pudra
– 50 g zahar tos
– 1 si 1/2 lingura de faina alba
– 150 ml lapte
– 3 pachetele cu zahar vanilat ( in total 24 g )
Pentru ornat :
– fructe
Mod de preparare Cosulet de ciocolata
Pentru inceput se alege o sticla, mai mare sau mai mica… in functie de dimensiunea dorita pentru cosulet. Eu am ales o sticla de 1 l, cu un diametru de 8 cm. Dintr-o bucata de hartie de copt se taie doua benzi, lungi de 29 de cm (sa poata infasura sticla si sa aiba un surplus de 1-2 cm) si late de 10-11 cm (latimea variaza in functie de inaltimea pe care o doriti pentru cosulet). O banda se infasoara in jurul sticlei, la baza, astfel incat marginile sa se suprapuna putin.
Se prind marginile cu o bucata de scotch.
Pe cealalta banda de hartie se traseaza cu un creion trei linii (doua pe margini iar una la mijloc). Ciocolata neagra, rupta in bucati mici, se pune impreuna cu jumatate din cantitatea de unt (adica 25 g) intr-un vas mic iar acesta la randul lui intr-un vas mai mare cu apa (bain marie). Focul se da la mic. Se amesteca cu o lingura pana cand ciocolata se topeste iar amestecul devine cremos. La fel se procedeaza si cu ciocolata alba. Pentru cosulet este nevoie de mai putina ciocolata insa o cantitate mai mare pusa in pos usureaza mult tehnica.
Deci o sa ramana ciocolata topita.
Eu am folosit-o la constructia unor frunze pentru ornat torturi. Se pun cele doua compozitii in doua posuri diferite (eu le-am confectionat din hartie de copt),se taie varfurile cu un foarfece atat cat sa iasa un fir subtire de ciocolata.Incepem cu ciocolata neagra.Se trage fir subtire pe liniile desenate (pe partea cealalta a hartiei…..se pot vedea prin hartia de copt).Apoi se fac onduleuri in spatiul de sus.Se trece la spatiul de jos unde se fac niste rotocoale mai mari (modelul nu este standard….puteti incerca sa faceti alte modele). Apoi cu ciocolata alba se umplu spatiile goale din nivelul de jos.
Se ridica cu atentie hartia cu grilajul de ciocolata si se infasoara in jurul sticlei,peste hartia lipita pe sticla (partea cu ciocolata vine in interior,deci lipita de hartia de pe sticla).
Incercati sa o infasurati fara a apasa pe hartie.
Daca se suprapun marginile nu este o problema. Surplusul se va taia la dezlipire. Mie mi-a venit numai bine,fara suprapunere. Se da sticla intr-un loc racoros (chiar la frigider, daca doriti). Dupa aproximativ o ora se dezlipeste finut hartia de deasupra. Daca s-au suprapus marginile, puteti taia surplusul cu un cutit. Scoateti sticla apoi cu finete dezlipiti hartia din interior. Acest cosulet il puteti umple cu diferite creme.E u am ales crema de vanilie. Untul se freaca cu zahararul pudra .Se lasa deoparte si din cand in cand se scurge apa pe care o lasa.
Cele 3 galbenusuri se freaca cu 50 g zahar pana compozitia devine spumoasa. Se adauga faina si apoi laptele, putin cate putin pana se incorporeaza si la urma se adauga zaharul vanilat. Cand totul este foarte bine omogenizat se fierbe, la foc mic, intr-o oala cu fund dublu sau pe baie de aburi. Se amesteca continuu pentru a nu se face cocoloase. Cand crema s-a ingrosat, se ia de pe foc si se lasa la racorit. Cand este inca calda se amesteca cu untul. Se pune la frigider pentru a se raci si ingrosa. Cu aceasta crema umplem 1/3 din cosulet. Deasupra cremei ornati cu fructe.
Incearca si aceasta reteta video