Ultimele

FarfuriaVesela.ro: Plăcintă dobrogeană rețeta autentică

Retetele tale » FarfuriaVesela.ro: Plăcintă dobrogeană rețeta autentică
Plăcintă dobrogeană rețeta autentică

Povestea acestei rețete vine de acum peste 100 de ani, din satul Cuza Voda, de lângă Medgidia, județul Constanța. I se mai spune și plăcintă dobrogeană creață cu iaurt sau, simplu, plăcintă cu iaurt, pentru că deasupra ei se pune iaurt și ou înainte de coacere.
La prima vedere mi s-a părut foarte complicat, dar când am văzut cu câtă plăcere mănâncă trupa mea, am zis ca merită să încerc să o fac și eu.
Nu este greu deloc, o să vedeți mai jos rețeta pas cu pas și sigur o să vă iasă bine !

Ingrediente Plăcintă dobrogeană rețeta autentică

Pentru foaia de plăcintă
1 cub de drojdie proaspătă
1 linguriță zahăr
1 cană apă puțin călduță
1 kg făină
2 linguri ulei
2 linguri oțet
Pentru compoziție
1 lămâie
1 bucată de aprox. 1 kg de brânză potrivit de sărată (nu foarte sărata). Dacă brânza este foarte sărată, o puneți cu apă la desărat.
1 cană zahăr
3 ouă
1 plic de zahăr praf
2 pliculețe cu zahăr vanilat
Pentru pus peste placintă înainte de coacere
1 cană iaurt
2 ouă

Mod de preparare Plăcintă dobrogeană rețeta autentică

Începem prin a pregăti foaia.
Peste făină punem drojdia frecată cu o liguriță de zahăr, un pic de sare, 2 linguri de ulei și două linguri de oțet. Frământăm până obținem o cocă moale, dar care nu ni se lipește de mână.
Dacă mai este nevoie mai adăugați puțină faină, pâna ce aluatul se desprinde de pe mâini.
Împărțim coca in 2 părți și o lăsăm să crească cât timp pregătim compoziția de brânză.

Compoziția
Radem brânza, peste ea adăugăm ouăle întregi, cele 2 plicuri de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie și o cană de zahăr.
Umplem foile cu brânză
Cele 2 mingii de cocă le împărțim iară în 2, astfel avem 4 mingiuțe de cocă, pentru 4 foi de plăcintă.
Punem făină pe blatul de lucru și întindem cu sucitorul o foaie subțire, ca în filmuleț.
O stropim cu ulei, punem brânza numai în partea de jos și apoi aducem foaia de aluat peste zona cu brânză.
O încrețim și o invităm în tava unsă în prealabil cu ulei.
După ce umplem toate cele 4 foi cu brânză, punem peste ele în tavă 1 cutie de iaurt amestecat cu 2 ouă.
Apoi punem plăcinta la cuptor, la foc mic, 40-50 de minute.
Nu o coaceți excesiv, să nu fie prea pâinoasă.
Cam asta ar fi, rezultatul este savuros și copiii o mănâncă înainte să se răcească !

Incearca si aceasta varianta video

Gasiti si alte retete minunate aici.

Data articol: august 16, 2021