Nu este o placinta umpluta. Si, cu toate ca e „de Braila”, aceasta reteta aduce mult cu o varianta la „mlechnita” bulgareasca. Aluatul contine mai multe tipuri de branzeturi si lapte. Glazura, de asemenea, are branza, oua si smantana. Aluatul se intide in tava, se taie si se toarna deasupra glazura (care e impropriu numita glazura de Radu Anton Roman, pentru ca cea mai mare parte a ei se insinueaza intre bucatile de aluat, umflandu-l, si numai o parte va da „fata” placintei. Datorita ingredientelor din cele doua componente (aluat si glazura), placinta va lasa impresia ca a fost umpluta cu branza, cand de fapt nu s-a intamplat asa (efectul e oarecum asemanator cu cel de la „prajitura desteapta”). In cazul placintei bulgaresti pe care o aminteam, baza o constituie bucati uscate de placinta cu branza, iar „glazura” leaga, umfla si schimba consistenta acestora. Se face insa si cu aluat abia framantat, cu oua, faina si multa branza, lapte, smantana sau iaurt. Reteta din volumul „Povestile bucatariei romanesti” de Radu Anton Roman, editie ingrijita de Simona Lazar, Editura Paideia & Editura Jurnalul, 2010.
Ingrediente
Pentru aluat: 1 kg faina, 3 oua, 500 g unt, 250 g cas dulce, 100 g cascaval, 250 ml lapte, 250 g telemea de Braila (din cea cu piper in ea).
Pentru glazura, iti trebuie: 2 oua, 200 g cascaval ras, 200 ml smantana (daca iti place).
Mod de preparare
Pentru aluat: Seara, se framanta toate cat de bine si se lasa sa respire o noapte la rece. Dimineaţa se taie patrate (cercuri, romburi, cum vreti).
Se bat ouale. Se ung branzoaicele cu ou si se presara cascaval ras. Se pun in cuptor, la foc mic, pana se rumenesc. Se ofera cu o cana de smantana la-ndemana.
Afla si alte retete delicioase pe AtenaSatelor.ro.
Credit foto: AntenaSatelor.ro