Copiii mananca orez inca de mici, ori pentru ca asta au la masa in ziua respectiva, ori la recomandarea medicului pediatru, in urma unui scaun moale sau a unei dereglari digestive. Alti copiii nici nu vor sa-l vada! Cand isi dau seama ce-i in farfurie, fug in camera cealalta.
Orezul contine proteine, lipide si glucide, respctiv cea mai mare cantitate de amidon din randul tuturor cerealelor. Proteinele din orez sunt net superioare altor tipuri de proteine, pentru ca contin aminoacizi esentiali. Una dintre marile lui calitati este ca se digera extrem de usor. Acesta este si motivul pentru care pediatrii il recomanda copiilor inca de la inceputul diversificarii alimentatiei lor. Nu creaza probleme digestive niciodata, dimpotriva, ajuta la functionarea buna a digestiei.
Orezul contine potasiu, magneziu si fosfor – elemente vitale organismului uman. In fine, se poate spune ca este un aliment complet, sanatos, nu dauneaza din nici un punct de vedere si furnizeaza energia atat de importanta pentru orice organism.
Cum marea majoritate a copiilor prefera gustul dulce, ne oprim, astazi, la orezul cu lapte. Va propunem o reteta cu totul speciala, pe care copiii o mananca, de obicei, ca pe un adevarat desert.
Ingrediente orez cu lapte
2l lapte integral de cea mai buna calitate,
o ceasca mare plina cu orez de foarte buna calitate,
coaja de la o lamaie,
6-7 linguri pline de zahar,
o lingurita esenta vanilie,
doua batoane naturale de scortisoara,
un baton natural de vanilie,
jumatate de ceasca de lapte gros condensate (tip cremos).
Mod de preparare orez cu lapte
Puneti la fiert, intr-o cratita cu fund dublu, cei doi litri de lapte. Este de preferat ca aceasta cratita sa o folositi numai pentru fiert laptele; daca il fierbeti intr-o cratita in care si gatiti, laptele poate capata gust de ceapa sau mancare gatita.
Inainte sa dea in clocot, puneti zaharul, batoanele de scortisoara si batonul de vanilie pe care l-ati crestat si l-ati desfacut, de-a lungul lui, curatandu-i semintele pe care le veti pune tot in lapte. Amestecati, sa nu se lipeasca zaharul de fundul cratitei.
Cand laptele a dat in clocot, adaugati ceasca de orez (pe care l-ati spalat in prealabil) si mestecati tot timpul, sa nu se lipeasca.
Cand orezul este fiert (lasati-l la fiert cel putin 25 de minute), puneti coaja de la o lamaie, esenta de vanilie si laptele condensat.
Mai dati intr-un clocot si cat orezul este cald, asezati-l in boluri pe care le puteti orna cu scortisoara pudra sau dulceata preferata.
Este un desert atat de parfumat si onctuos, incat devine greu de refuzat chiar si pentru un copil foarte mofturos.
Incearca si aceasta reteta video
foto: Depositphotos.com