Iata o reteta de sezon, delicioasa si aromata: Galuste cu prune.
Ingrediente Galuste cu prune
300 g cartofi
100 g faina
2 linguri ulei
1 ou
1/4 kg prune
sare
200 g biscuiti
2-3 linguri de zahar
scortisoara
Mod de preparare Galuste cu prune
Dupa ce au fost spalati, cartofii se fierb in apa clocotita cu putina sare, circa 30 de minute. Se scurg, se curata fierbinti si se dau pe razatoarea cu gauri mici sau se zdrobesc cu strivitorul de cartofi si apoi se amesteca cu bine cu uleiul.
Dupa ce s-au racit, se amesteca bine cu oul si faina, se modeleaza in forma de sul mai gros (4-5 cm diametru) care, apoi, se taie in 12 felii.
Prunele (mai mici) se spala, se sterg si se asaza, cate una, pe fiecare felie. Este de preferat sa se puna prunele nedesfacute, cu samburi, ca sa nu lase zeama si sa inmoaie aluatul. Se aduna aluatul in jurul prunei si se formeaza o bila care se trece apoi prin faina.
O cratita de 2 l se umple mai mult de jumatate cu apa in care se pune o lingurita cu varf de sare.
Cand clocoteste, se pun pe rand toate galustele, apoi se trece cu spumiera pe sub ele, ca sa se desprinda de cratita si se lasa sa clocoteasca la foc mic, cu capacul tras putin la o parte, ca sa nu dea apa in foc. Se fierb circa 12-15 minute. Cratita se ia de pe foc si galustele se lasa in apa, acoperite, inca 15 minute.
In acest timp, intr-o tigaie se infierbanta 2-3 linguri de ulei si se adauga biscuiti zdrobiti, se lasa 1-2 minute amestecand in continuu, pana se rumeneste putin.
Galustele se scot cu spumiera, bine scurse de apa, se trec usor prin biscuitii prajiti si se asaza pe un platou. Presaram apoi zaharul si scortisoara peste ele. Se servesc imediat sau se pastreaza calde acoperite, la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte.
Incearca si aceasta reteta video