Cand vine vorba de capitoul deserturi, nu trebuie sa insistam prea mult ca sa ne convingem copiii. Daca in fata farfuriei de ciorba incep nazurile, acestea dispar ca prin minune in fata unei bucatele de ciocolata, a unei napolitane sau a unei felii de tort. Din pacate, acestea sunt dulciuri grele, incarcate de calorii goale, care nu aduc mai nimic bun pentru organismul copilului. Ba dimpotriva, ciocolata in exces creaza probleme de agitatie si insomnie, iar prea multe bomboane, napolitane sau prajituri de cofetarie pot duce la aparitia durerilor de burtica si a dereglarilor digestive. Si toate la un loc aduc numai necazuri dintisorilor, fie de lapte, fie definitivi.
Astazi va propunem o varianta sanatoasa de desert care poate fi data si drept gustare sau chiar la cina, impreuna cu un pahar de lapte.
Budinca noastra de fidea contine branza de vaci, sursa importanta de calciu, oua – sursa de fier si paste – furnizoare de vitamina B, sursa ei fiind graul, principalul ingredient care sta la baza pastelor de orice fel.
Ingrediente: un pachet de fidea marunta sau scurta (pasta poate fi cu ou sau fara ou), 6 oua proaspete, 2 pachete branza de vaci,10 linguri de zahar, 2 linguri esenta vanilie, 1 fiola esenta rom, coaja de la o lamaie, 1 lingura de smantana, o felie de unt. Dulceata de casa de orice fel (dulceata preferata a copilului).
Intai fierbeti pastele si puneti-le la racit, intr-o strecuratoare. Intre timp, aprindeti cuptorul, astfel incat el sa fie preincalzit, la momentul introducerii vasului cu budinca.
Separati albusurile de galbenusuri. In vasul in care ati pus galbenusurile, adaugati branza de vaci, smantana, zaharul, esentele de vanilie si rom si coaja de lamaie. Amestecati totul cu o furculita. Puteti gusta continutul si in cazul in care preferati desertul mai dulce, mai puteti adauga zahar.
Bateti albusurile spuma, cu un praf de sare.
Turnati fideaua fiarta peste amestecul de galbenusuri; amestecati bine. Apoi incorporati si albusurile batute spuma, amestecand usor totul cu o lingura, de jos in sus, atstfel incat compozitia sa ramana pufoasa.
Pregatiti un vas rezistent la copt, de preferinta rotund ca forma, si ungeti-l cu unt. Turnati in el toata compozitia si dati la cuptor, la foc mic spre mediu, cam jumatate de ora, pana se leaga oul. Taiati budinca exact ca pe tort. Deasupra feliei de budinca puteti pune o lingura din dulceata preferata a copilului. In felia respectiva, copilul gaseste o parte din cele mai sanatoase alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia lui: oua, branza si paste fainoase, toate pregatite la cuptor, in cel mai sanatos mod cu putinta.
sursa foto: dreamstime.com