Pentru desert va propunem o reteta care va va aduce aminte de dulciurile facute in casa de mamele sau bunicile noastre. Insa are o particularitate: dovleacul. Delectati-va, asadar, familia cu o crema de zahar ars cu dovleac. Pofta buna!
Ingrediente Crema de zahar ars cu dovleac
Avem nevoie de:
– 1 cana de zahar
– 2 si 1/2 cani de lapte degresat
– 3 oua mari
– 3 albusuri
– 1 cana piure de dovleac
– 1 lingurita scortisoara macinata
– 1 lingurita esenta de vanilie
– 1/4 cana fulgi de cocos
Mod de preparare Crema de zahar ars cu dovleac
Se incepe cu prepararea piureului de dovleac.
Dovleacul se taie in 2 jumatati; se curata de seminte si fibre cu ajutorul unei linguri .
Se unge o tava de cuptor cu ulei; se tapeteaza cu folie de aluminiu, care la randul ei se unge cu ulei.
Se asaza dovleacul in tava cu scobitura in jos.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 1 ora sau pana un cutit patrunde cu usurinta in coaja dovleacului.
Se scoate dovleacul din cuptor si dupa ce s-a racit putin, se scoate miezul cu ajutorul unei linguri.
Se pune intr-un mixer pentru a obtine un piure omogen.
Dintr-un dovleac de 1.250 kg se obtin cca 2 cani de piure de dovleac.
Jumatate din zahar se pune intr-o tava de cuptor rotunda cu diametrul de 23 cm si se incalzeste pe ochiul mare de la aragaz pana se caramelizeaza; se tapeteaza cu caramelul si peretii laterali ai tavii.
Restul de zahar se pune pe foc mediu cu laptele si se amesteca incontinuu pana clocoteste.
Intr-un bol se bat albusurile spuma, se adauga apoi ouale intregi, piureul de dovleac,scortisoara si vanilia si se mixeaza bine (la viteza medie a mixerului). Se adauga treptat laptele fierbinte.
Se toarna compozitia in tava cu zaharul caramelizat; aceasta se plaseaza intr-o tava mai mare cu apa si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Se lasa la cuptor cca 1 ora sau facem proba cu scobitoarea.
Se scoate tava pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Se acopera si se da la frigider 4-5 ore.
Fulgii de cocos se pun intr-o tigaie anti aderenta si se prajesc pana iau o culoare aurie.
Se rastoarna crema pe un platou, se presara cu fulgii de cocos si se decoreaza dupa gust.
Se serveste rece.
Pofta buna!
Dovleacul se taie in 2 jumatati; se curata de seminte si fibre cu ajutorul unei linguri .
Se unge o tava de cuptor cu ulei; se tapeteaza cu folie de aluminiu, care la randul ei se unge cu ulei.
Se asaza dovleacul in tava cu scobitura in jos.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 1 ora sau pana un cutit patrunde cu usurinta in coaja dovleacului.
Se scoate dovleacul din cuptor si dupa ce s-a racit putin, se scoate miezul cu ajutorul unei linguri.
Se pune intr-un mixer pentru a obtine un piure omogen.
Dintr-un dovleac de 1.250 kg se obtin cca 2 cani de piure de dovleac.
Jumatate din zahar se pune intr-o tava de cuptor rotunda cu diametrul de 23 cm si se incalzeste pe ochiul mare de la aragaz pana se caramelizeaza; se tapeteaza cu caramelul si peretii laterali ai tavii.
Restul de zahar se pune pe foc mediu cu laptele si se amesteca incontinuu pana clocoteste.
Intr-un bol se bat albusurile spuma, se adauga apoi ouale intregi, piureul de dovleac,scortisoara si vanilia si se mixeaza bine (la viteza medie a mixerului). Se adauga treptat laptele fierbinte.
Se toarna compozitia in tava cu zaharul caramelizat; aceasta se plaseaza intr-o tava mai mare cu apa si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Se lasa la cuptor cca 1 ora sau facem proba cu scobitoarea.
Se scoate tava pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Se acopera si se da la frigider 4-5 ore.
Fulgii de cocos se pun intr-o tigaie anti aderenta si se prajesc pana iau o culoare aurie.
Se rastoarna crema pe un platou, se presara cu fulgii de cocos si se decoreaza dupa gust.
Se serveste rece.
Pofta buna!
Incearca si aceasta reteta video
Imagine de Rico k de la Pixabay