Mod de preparare Cozonac stea de Craciun
– Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia.
– Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua.
– Adaugi pe rand galbenusurile peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica… galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg.
– Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul, vanilia, uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute).
– Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura;
– Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin.
– Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei, in foaie subtire (de un deget), in forma de cerc. Asezi o foaie in tava cuptorului, pe hartie de copt.
– Presari rahatul si apoi il acoperi cu cealalta foaie de aluat.
– Asezi un pahar de apa cu gura in jos, chiar in centrul aluatului si tai in opt, pana langa pahar.
– Tai apoi cele 8 fasii in doua, doar pana la jumatate.
– Lasi paharul pe loc si rasucesti fasiile de aluat, ca o fundita.
– Acoperi tava cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute.
– In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus.
– Lasi la copt cam 60 de minute. Il scoti imediat din tava si il acoperi cu prosopul. Apoi il poti prezenta colindatorilor.
Pofta buna!
Incearca si aceasta reteta video
Citeste continuarea: 1 2