Mod de preparare
Se pune intr-un castron o mana de faina si se opareste cu laptele clocotit. Se amesteca bine drojdia cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca.
Cand coca oparita este doar calduta, se amesteca cu drojdia crescuta si se lasa din nou sa creasca. Se separa galbenusurile de albusuri, se pune peste galbenusuri zaharul, sarea, vanilia, coaja de vanilie si se freaca lacald pana se obtine o crema groasa si zaharul nu se mai simte. Se amesteca cu 50 gr untdelemn romul si 2 albusuri batute spuma. Se toarna peste maiaua crescuta si se formeaza coca. Se framanta si se bate pana se desprinde de mana si prezinta basici. Untul se inmoaie la cald, se amesteca cu restul de untdelemn si numai caldut se pune putin cate putin peste coca. Se impatureste tot timpul pana inghite 2/3 din cantitatea de unt. Se lasa sa creasca la un loc caldut pana isi mareste volumul inca de doua ori. Se ung formele cu unt si se trece la punerea cozonacului in forma. Se unge o planseta cu unt, se intinde cu palma din coca o foaie groasa de1cm, se presara cu stafide si rahat si se ruleaza. Se fac doua rulouri lungi cat forma, se impletesc in doua si se pun in forma ca sa ocupe 2/3 din capacitatea ei. Se lasa sa creasca la un loc caldut pana se umplu formele; se ung cu galbenus de ou si se coc cu atentie la loc potrivit. Cand cozonacul se cu nuca se procedeazala fel, numai ca nu se mai impletesc.
Crema de nuca: albusurile, batute spuma se amesteca cu nuca macinata, zahar, coaja de lamaie, rom si putina cacao. Cozonacul se poate prepara cu si mai putine oua.
Este o prajitura fina ce trebuie sa i se acorde multa atentie.
Cere un mediu cald pentru ca din moment ce coca s-a racit, creste greu si nu iese de calitate.
Pofta buna!
Citeste continuarea: 1 2