Iata o alta reteta trimisa de ploaiedemai101: Cozonac cu nuca. Il poti prepara de Sarbatori.
Ingrediente Cozonac cu nuca
4 buc. oua
1 buc. lamaie
50 gr margarina
100 ml lapte
4 lingura ulei
1 lingura sare
500 gr zahar
300 gr nuca macinata
1 kg faina
3 lingura caco
1 buc. drojdie cruda
Mod de preparare Cozonac cu nuca
Intr-un vas mare se pune faina, la mijloc se face o adancitura si se pune acolo drojdia maruntita peste care se adauga putin lapte caldut. Se lasa sa creasca la loc cald 10-15 minute. Se incepe framantatul adaugandu-se treptat 4 sau 5 oua, putina coaja de lamaie, 250 de grame de zahar, 50 grame de margarina (topita in prealabil – dar nu fierbinte). Se framanta foarte bine pana cand toate ingredientele se omogenizeaza perfect. Cand toate ingredientele sunt omogenizate se adauga 4 linguri de ulei si o lingurita de sare si se framanta in continuare.
Aluatul obtinut se lasa la dospit acoperit (preferabil langa o sursa de caldura) pana creste (45- 60 de minute). Pentru umplutura avem nevoie de nuca macinata, zeama si coaja de lamaie, 250 de grame de zahar, 2-3 linguri de cacao si putin lapte. Se amesteca toate pana se amesteca o pasta omogena. Se intinde foaia de aluat, se aseaza peste ea umplutura si se ruleaza.
Tava in care se va coace cozonacul se unge foarte bine cu ulei si se aseaza in ea cozonacul. Cozonacul se unge cu un galbenus batut si se lasa inca 20 de minute sa creasca in tava. Cuptorul se incalzeste in prealabil, se introduce tava cu cozonacul la foc mediu in primele 15- 20 de minute si apoi la foc mic.
Incearca si aceasta reteta video