Mod de preparare
Maia: intr-un bol, turnam 50 ml lapte incalzit usor si o lingurita de zahar, adaugam drojdia si doua linguri cu faina,apoi amestecam si lasam la cald sa creasca.
Intr-un vas adanc cernem faina, in mijlocul ei formam o adancitura in care adaugam praful de sare, laptele caldut, untul topit, galbenusurile si maiaua.
Cu mana, adunam faina de pe margine spre centrul vasului, va incepe sa se formeze aluatul si incepem usor sa framantam pana aluatul nu se mai lipeste de mana.
Dupa cateva minute, aluatului ii dam o forma rotunda, il asezam in alt vas curat, uns cu unt topit sau ulei, apoi il tinem 40 minute la cald ,sa-si dubleze volumul.
Umplutura:
Capsunele se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs, li se scot coditele, apoi se taie bucatele.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul tos, adaugam cacaoa, stafidele si capsunele taiate, amestecam lejer.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul,ase scoate pe blatul de lucru si il impartim in doua bucati. Cu sucitorul intindem fiecare bucata, astfel incat foaia sa aiba jumatate de cm si o forma dreptunghiulara.
Peste fiecare foaie intindem umplutura, apoi de la un capat al foii rulam usor.
Ungem formele de cozonac cu unt topit sau ulei si le tapetam cu hartie de copt. Asezam in fiecare forma cate un rulou de aluat si lasam la cald 15 minute sa mai creasca usor, apoi se unge aluatul din fiecare forma cu ou batut.
Se introduc formele cu aluat in cuptorul preincalzit si se lasa sa se coaca cca 50 de minute.
Dupa ce s-au copt, cozonacii se lasa cateva minute sa se odihneasca, apoi se pot scoate din forme si pudra cu zahar pudra.
Retinem ca servirea cozonacilor in stare calda se face prin ruperea lor, nu prin taiere!
Citeste continuarea: 1 2