Ultimele

Cozonac de casa

Mod de preparare

Maia:
Se pune faina intr-un vas si se face o adancitura in mijloc. Intr-un bol se dizolva drojdia si zaharul in laptele caldut si apoi se rastoarna in adancitura. Incet- incet se ia faina de pe marginea vasului si se amesteca cu laptele din mijloc pana se obtine in interior o compozitie de consistenta smantanii.Se lasa la fermentat 30min. Dupa cele 30min se adauga restul de faina, untul topit dar sa fie caldut, ouale, sarea, coaja de portocale, zaharul, ulei. Se amesteca usor, lasand compozitia sa respire, pana cand se obtine un aluat elastic, putin moale care se desprinde usor de pe vas si mana. Se framanta aluatul circa 30min, folosind din cand in cand ulei. Se rotunjeste aluatul, se da langa o sursa de caldura si se acora cu un servet curat. Se lasa circa 60min.

Intre timp se face umplutura astfel: se pune laptele intr-un vas pe foc. Cand laptele s-a incalzit se adauga nucile, zaharul, zaharul vanilat, esentele, cacao si coaja de portocale. Se lasa sa fiarba la foc mic pana scade laptele amestecand din cand in cand sa nu se lipesca. Cand laptele a scazut se opreste focul.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se ia, se asaza pe planseta de lucru, se portioneaza in doua bucati si se intinde fiecare bucata de aluat cat lungimea tavii. Se intinte si umplutura, se ruleaza cu grija si se pun in tavi unse cu ulei si tapetate in prealabil cu faina. Se unge fiecare cu galbenus de ou batut, se lasa circa 10 min la crescut in tava dupa care se introduce la cuptor la foc iute circa 40 minute.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: aprilie 17, 2012