Iata o reteta excelenta de cozonac cu rahat cacao si stafide.
pentru 2 cozonaci:
1 Kg faina, 80 gr drojdie, 400 gr zahar, 600 ml lapte (400 ml lapte + 200 ml apa ), 150gr unt, 50 ml ulei, 50 ml vin alb, 4 oua (se folosesc galbenusurile + 1 albus), esente vanilie si rom, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat, rahat, cacao, stafide
Maiaua se face din 100 ml lapte in care se dizolva drojdia= 1 lingurita zahar + 2-3 linguri faina..se lasa la crescut. Separat se oparesc 2 linguri faina cu 200 ml lapte fierbinte. Dupa ce a crescut maiaua se amesteca cu faina oparita.
In restul restul de lapte ( 300 ml ) se dizolva zaharul cu mirodeniile (esente , coaja de lamaie ) , se adauga maiaua crescuta , galbenusurile frecate cu o lingurita sare , albusul batut foarte putin , vinul alb si se incepe framantarea aluatului .Untul topit trebuie sa fie caldut si se adauga cate putin in timp ce se framanta aluatul , la final se adauga si uleiul . Se mai framta aluatul inca 10 minute si se lasa la dospit 30 minute . Dupa cele 30 de minute se mai framanta inca 10 minute si se la iar la crescut 15 minute . Albusurile ramase se bat spuma cu 5 linguri zahar , se adauga 4 linguri cacao , rahat taiat cubulete si stafide . Cand aluatul a crescut se indinde cu mana pe o masa unsa cu ulei se adauga umplutura si se ruleaza ..se pun in forme( cu hartie de copt ) si se mai lasa 10 minute la crescut , se ung cu galbenus de ou si se introduc la cuptor pentru 30-45 minute .
Imagine de martakor de la Pixabay
Cuvinte cheie: cozonac cu rahat