Preparare
- Toateingredientelesa fie la temperaturacamerei, exceptandlaptele care trebuiesa fie caldut.
- Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.
- Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa.
- Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.
- Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot.
- Adaugamuntul (saumargarina) si iar framantam.
- La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minute, pana aluatul nu mai e lipicios si se desface de pe maini si lighean.
- Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.
- Pemasa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.
- Fiecarebucata se framantausor, doar cat sa-idati forma rotunda. Se aseazabucatileobtinutepe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosopsi se lasa la crescut 30 minute.
- Amestecamingredientelepentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.
- 5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.
- Luamfiecarebucata de aluatsi o intindem foaie subtire de un deget.
- Punempefoaieumplutura, cat luam cu amandoipumnii. Intindemumplutura uniform pestealuat.
- Rulamaluatul, usor ca sanuiasaumplutura.
- Asezamcozonacii in tava, la distantaunii de altii.
- Acoperimcozonacii cu prosoape de bumbacsi lasam iar la crescut pentru 1 ora.
- In acest timp incingem cuptorul la 180C.
- Ungemcozonacii cu oualebatute cu smantana.
- Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.
Citeste continuarea: 1 2