Ultimele

Cozonac cu nuca

Retetele tale » Cozonac cu nuca

Pentru ca urmeaza Sfantul Ion si poate ca ai vrea sa incerci un cozonac cu nuca, iata mai jos cum se prepara.

 

Ingrediente Cozonac cu nuca

10 cozonaci

 3.5 kg faina alba
1 lingura sare
200 gr zahar
1 l lapte caldut
4 galbenusuri + 4 oua intregi
150 gr unt (sau margarina)
200 ml ulei
2 esente rom
coaja rasa de la 2 lamai mari

Maia

175 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
1/2 l lapte caldut

Umplutura

1.5 kg nuca macinata
coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
1 lingura cu varf cacao
550 gr zahar
 

Pentru uns

cateva linguri de ulei (pentru uns tavile)
3 oua
1 lingura cu varf smantana

 

 

Mod de preparare Cozonac cu nuca

  1. Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, exceptand laptele care trebuie sa fie caldut.
  2. Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.
  3. Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa.
  4. Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.
  5. Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot.
  6. Adaugam untul (sau margarina) si iar framantam.
  7. La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minute, pana aluatul nu mai e lipicios si se desface de pe maini si lighean.
  8. Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.
  9. Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.
  10. Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa-i dati forma rotunda. Se aseaza bucatile obtinute pe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosop si se lasa la crescut 30 minute.
  11. Amestecam ingredientele pentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.
  12. 5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.
  13. Luam fiecare bucata de aluat si o intindem foaie subtire de un deget.
  14. Punem pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. Intindem umplutura uniform peste aluat.
  15. Rulam aluatul, usor ca sa nu iasa umplutura.
  16. Asezam cozonacii in tava, la distanta unii de altii.
  17. Acoperim cozonacii cu prosoape de bumbac si lasam iar la crescut pentru 1 ora.
  18. In acest timp incingem cuptorul la 180C.
  19. Ungem cozonacii cu ouale batute cu smantana.
  20. Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.

Incearca si aceasta reteta video

foto: Depositphotos.com

Data articol: ianuarie 5, 2022