Ultimele

Covrigi polonezi

Retetele tale » Covrigi polonezi

Iata o delicioasa reteta de covrigi polonezi de la Miha Simiuc.

Ingrediente

100 g unt
250 ml lapte
10 g drojdie uscata
75 g zahar
1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie
1/2 lingurita sare
~550 g faina

In plus:

50 g unt
1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie

Pentru uns:

1 galbenus
2-3 linguri de lapte

Pentru sirop:

3 linguri miere
100 ml apa

 

 

Mod de preparare

Proportia ingredientelor pentru sirop ar trebui sa fie de 1:1, dar eu am pus asa cum am crezut eu ca e potrivit de dulce. 🙂 Se poate face si mai mult sirop daca doriti covrigii foarte insiropati.

Untul il topim,apoi turnam deasupra laptele si zaharul. Amestecam bine sa se topeasca zaharul. Intr-un castron punem faina amestecata cu sarea si drojdia uscata. Facem o gropita la mijloc si turnam incet amestecul de lapte cu unt. Framantam bine, pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Framantam aluatul crescut, sa scoatem aerul din el, apoi il impartim in 2 parti. Fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime, apoi se unge bine cu untul ce l-am lasat la temperatura camerei si l-am amestecat cu zaharul aromat.

Indoim foaia de aluat, apoi taiem fasii de cca 2 cm latime. Fiecare fasie o taiem in 2, lasand un capat netaiat (ca un V de la “victorie” 🙂 ) ) Cele 2 fasii subtiri astfel formate le infasuram una in jurul celeilalte, apoi formam covrigul, unind capetele la mijlocul fasiei.

Punem covrigii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte Dam la cuptor la foc mediu pana cand se rumenesc usor.

Intr-o craticioara punem mierea si apa si punem pe foc. Tinem atat cat sa se incalzeasca bine apa si sa se dizolve mierea.

Scoatem tava din cuptor si turnam deasupra lor siropul.

Cuvinte cheie:
Data articol: august 21, 2014