Ultimele

Babe bucovinene

Retetele tale » Babe bucovinene
Babe bucovinene

Iata o reteta delicioasa, minuata pentru zilele speciale de Sarbatori: Babe bucovinene.

 

Ingrediente Babe bucovinene

1 kg faina, 80 g drojdie, 9 galbenusuri, 1 ou intreg, 250 g zahar, 1 cana lapte, 200 g smantana, 100 g unt topit, 150 ml ulei, 100 g stafide, 1 plic zahar vanilat, coaja de lamaie rasa, 1lingurita rasa de sare, 2 linguri de pesmet.

 

Mod de preparare Babe bucovinene

 Cu o seara inainte freci bine 8 galbenusuri cu sarea si zaharul. A doua zi oparesti un pumn de faina cu laptele clocotit, amesteci bine si lasi sa se racoreasca. lntre timp faci o plamadeala din 200g faina, 1ou, drojdia si putin lapte caldut, pe care o incorporezi in faina oparita si racita. Aceasta compozitie o lasi la cald sa creasca, apoi adaugi galbenusurile, smantana, restul de faina si aromele.

Framanti aluatul aproximativ o ora, adaugand treptat untul topit si uleiul caldut. La urma adaugi stafidele si lasi aluatul, la cald, sa creasca timp de 2 ore. Ungi foarte bine formele de cozonac cu margarina, le presari cu pesmet, si pui aluat  pana la 3/4 din capacitatea formei. Ungi cozonacii cu galbenusul ramas si pui formele in cuptorul preincalzit pentru o ora si jumatate. Dupa o jumatate de ora deschizi cuptorul, acoperi cozonacul cu o coala de hartie alba, pentru a nu se rumeni prea tare coaja.

Cand este gata, scoti din cuptor, rastorni oala si presari „baba” cu zahar vanilat. Asezi cozonacul pe masa de Paste cu un ou rosu pus in scobitura din mijloc. Din aceste cantitati rezulta 2 cozonaci, tot atat de gustosi pe cat sunt de decorativi.

Imagine de AnatoliiPopov_Tolik de la Pixabay

Cuvinte cheie:
Data articol: aprilie 2, 2020