Sfeclele se spala bine cu apa calduta si se taie radacinile ramase, fara a intra in sfecla propriu zisa, care este de un rosu intens. Se curata bine pamantul sau nisipul, pentru a evita ulterior, sa aveti ce „rontai” prin dinti.Sfeclele intregi, se aseaza intr-o tava mai mare, lasand spatii mai mari intre ele. Daca vreti sa evitati spalatul din greu al tavii, pe fundul acesteia se asterne o hartie de pergament/ hartie de copt.
Tava se acopera cu o hartie de pergament, umezita si se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coptul sfeclei este in functie de marimea acesteia. Pentru sfeclele din imagine, coptul dureaza cca. 1 ora si un sfert.
Daca sunteti nerabdatori sau grabite ! Ridicati cu atentie coltul hartiei de pergament (atentie, sa nu va napadeasca aburul strans sub hartia de copt) si incercati sfecla cu varful cutitului.
Dupa racire, sfeclele se taie rondele sau in orice forma doreste gospodina si se aseaza in borcane. In borcane se pun boabe de piper si hrean dat pe razatoare.