M-am gandit sa contribui cu aceasta reteta care aduce pe timpul iernii un aport mare de vitamine celui care o consuma.
Ingrediente: Castraveţi, morcov, ardei (eu am pus gogosari), varză alba si rosie, conopidă, frunze de ţelină… Mai trebuie oţet şi apă (o parte oţet din vin alb de 9 grade, două părţi apă), sare grunjoasă (30 de grame la un litru de lichid, adică o lingură cu vârf), zahar (1 lingura si jumatate la borcan de 800g) şi condimente după cum vrea fiecare, de preferinţă boabe de muştar, piper şi coriandru, seminţe de mărar, frunze de dafin, poate şi un cuişor-două.
Legumele se spală şi se lasă la scurs. Varza şi ardeiul se taie fideluţe, morcovul se dă pe răzătoarea cu colţi mari, conopida se desface în bucheţele cât mai mici, iar partea fragedă a codiţelor ei şi castraveţii se taie feliuţe subţiri. Toate legumele trebuie să fie tăiate la fel de subţire, astfel încât să se pătrundă şi să se mureze în acelaşi timp.
Se amestecă bine toate legumele şi se înghesuie salata în borcane sterilizate, apăsând cu o lingură, ca să nu rămână goluri de aer. Se pun frunzele de ţelină deasupra, dar se lasă două degete până la marginea borcanului. Se adauga si zaharul.
Se pune la fiert oţetul cu apa şi condimentele. Se lasă să fiarbă până dă în clocot.