Ultimele

Salata de iarna

Retetele tale » Salata de iarna

Este excelentă nu doar cu fripturi, ci şi cu tocăniţe.

Ingrediente:

5 castraveţi, 3 morcovi, 3 ardei (eu am pus gogosari), 1 varză alba mica si 1 varza rosie, 1 conopidă, cateva frunze de ţelină… Mai trebuie oţet şi apă (o parte oţet din vin alb de 9 grade, două părţi apă), sare grunjoasă (30 de grame la un litru de lichid, adică o lingură cu vârf), zahar (1 lingura si jumatate la borcan de 800g) şi condimente după cum vrea fiecare, de preferinţă boabe de muştar, piper şi coriandru, seminţe de mărar, frunze de dafin, poate şi un cuişor-două.

Legumele se spală şi se lasă la scurs. Varza şi ardeiul se taie fideluţe, morcovul se pe răzătoarea cu colţi mari, conopida se desface în bucheţele cât mai mici, iar partea fragedă a codiţelor ei şi castraveţii se taie feliuţe subţiri. Toate legumele trebuie fie tăiate la fel de subţire, astfel încât se pătrundă şi se mureze în acelaşi timp.

Se amestecă bine toate legumele şi se înghesuie salata în borcane sterilizate, apăsând cu o lingură, ca nu rămână goluri de aer. Se pun frunzele de ţelină deasupra, dar se lasă două degete până la marginea borcanului. Se adauga si zaharul.

Se pune la fiert oţetul cu apa şi condimentele. Se lasă fiarbă până în clocot.

Soluţia de oţet şi condimente clocotită se toarnă în borcane, peste amestecul de legume şi se pun imediat capacele.

Dacă nu vreţi lăsaţi condimentele în salată, puteţi pune soluţia strecurată, dar, în acest caz, va trebui o fierbeţi înainte câteva minute cu condimente cu tot, ca se absoarbă mai bine aroma lor.

Când salata este suficient de murată, legumele nu mai au culoarea iniţială, ci au devenit gălbui. Puteţi adăuga piper şi ulei, la servire.

Data articol: februarie 25, 2011