Zacuscă de ghebe. Nu știu domniile voastre ce vă amintiți din toamnele copilăriei, dar mie îmi lasă și-acum gura apă după zacuștile cu ghebe de-anțărț. Și, mai ales, după ziua de dinainte de pregătirea lor, când hălăduiam, cu toți ai casei, prin pădurea din spatele casei bunicilor, în căutarea năzdrăvanelor ciuperci, ce cresc în ciopoare, pe lângă cioatele arborilor tăiați (ca să se rărească nițeluș pădurea).
Întrebam mereu de ce cresc minunile astea (pe care le vedeam ca pe cârdurile de copii de grădiniță, când ieșeau în zilele senine în parcul destinat numai lor) numai după câte o ploaie zdravănă, de ce nu le aflu, de exemplu, și-n toiul verii (ca pe pâinișoare, vinecioare, iuțari și alți bureți ce mi-au încântat vacanțele copilăriei) și-aflam că venirea lor pe lume e condiționată de umbra pădurii, de culcușul cald de frunze și de… apă binecuvântată ce vine din cer.
Ei, dar să lăsăm amintirea asta cu miros de reavăn și de mușchi de pădure și să ne întoarcem în bucătărie să pregătim zacusca de ghebe (dacă aveți cum să o puneși la fiert în tuciul pe pirostrii, și mai bine va fi!).
Zacuscă de ghebe – Ai trebuință de:
2 vinete mijlocii, 3 ardei graşi mari, o ceapă mare, 225 ml suc de roşii, 60 ml ulei, 300 g ghebe, 2 foi de dafin, sare şi piper.
Mod de preparare – Zacuscă de ghebe
Se curăță ghebele și se pun într-un vas pe foc, să se înmoaie (fără apă, căci apă vor lăsa ele).
Se coc vinetele şi ardeii. După ce s-au copt ardeii, fierbinţi se pun într-un vas, se presară sare şi se acoperă (ca să se cureţe coaja mai uşor). Vinetele se curăţă şi se pun la scurs (câteva ore) pe un fund înclinat la 30-40 de grade sau într-o strecurătoare. Se dau prin maşina de tocat ardeii şi vinetele. Se curăţă şi se taie cubuleţe o ceapă mare. Se căleşte în 60 ml de ulei până devine translucidă. Se adaugă vinetele şi ardeii tocaţi, sucul de roşii (bulionul), sare, piper (boabe) şi dafinul. Dacă zacusca nu are lichid suficient în ce să fiarbă, se pun 100 ml apă sau zeamă de la ghebe.
Se fierb la foc mic 30 minute, având grijă să se amestece din când în când să nu se ardă.
Se adaugă şi ghebele tăiate după preferinţă, mai mari sau mai mici (în nici un caz date prin mașina de tocat, nici mărunțite) şi se mai fierbe 45 de minute. Se gustă şi dacă este acrişoară se pun o linguriţă sau mai multe de miere.
Dacă puneţi zacusca în borcane, acestea trebuie sterilizate. Zacusca fierbinte se pune în borcane. Acestea se închid bine şi se pun într-o oală cu un şervet curat sau cu hârtie pe fund (ca să nu pocnească la fiert). Se acoperă complet cu apă caldă. Se lasă să se sterilizeze la foc mic cam o ora de când începe apa să fiarbă. Se stinge focul şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit se pun în cămară şi eventual li se pun etichete.
Urmareste si aceasta reteta video
Autor: Simona Lazar