Chiftelute marinate si piure de cartofi

10 noiembrie 2020,
Chiftelute marinate

Dragilor dragi, sa stiti ca azi v-am pregatit o reteta de senzatie, pe cuvant ca e asa de buna si savuroasa, incat… o sa ne lingem degetele: Chiftelute marinate!

 

Va propun sa gatim si mancam impreuna chiftelute marinate bune, de te lingi pe degete.

 

Iata ce avem de facut: intai si intai, sa perpelim intr-o tigaie niste chiftelute facute dintr-un amestec obtinut astfel: aroximativ 700 gr carne pulpa pui, 1 legatura de patrunjel, 1legatura marar, un colt maricel de franzela alba, un morcovior mic, ras foarte fin, vreo doua cepe de marime medie, tocate foarte fin, o capatana maricica de usturoi bine pisat, vreo 2 oua, sare, piper. Amestecati cu mana toata tocatura, adaugand jumatate de cescuta de apa rece si vreo doua linguri de ulei in amestec. Apa rece are un rol mai important decat credeti, ea ofera tocaturii finete si… pufosenie. O tocatura in care nu am pus apa rece veti constata ca iese tare si indesata, nu pufoasa si aerata, asa cum ar trebui.

Cand amestecul e gata, dati chiftelutele printr-un strat foarte subtire de faina si prajiti-le intr-o tigaie de teflon, cu foarte putin ulei. Scoateti pe servet absorbant. Pentru cei care prefera o varianta mai dietetica, chiftelutele se si pot coace la cuptor, intr-o tava, doar pe foaie de copt.

 

Pregatiti o cratita in care sa va faceti socoteala, din ochi, ca vor incapea toate chiftelutele noastre gustoase.

Turnati in cratita aproximativ 1 l de pulpa pasata de rosii, dati-o in clocot cu o lingura rasa de zahar, sare, vreo 3 foi de dafin si o lingura generoasa de mustar de foarte buna calitate. Va recomand mustarul clasic. Eu mai pun si o canita mica de vin rosu. Cand acest sos da in clocot, puneti chiftelutele, sa se intrepatrunda aceste minunate arome. Lasati pe foc cam 10 minute de clocot, apoi stingeti. Acum gustati: asa-i ca sunt bune, de te lingi pe degete?

 

Si ca sa nu lasam bunatate de sos si chiftelute asa stinghere, in farfurie, trebuie sa le gasim compania unui piure de cartofi fin si cremos: cel mai gustos piure de cartofi din lume.

 

Imagine de Hebi B. de la Pixabay

 

Curatati vreo 4-5 cartofi albi, tip fainos. Taiati-i cubulete, puneti-i la fiert in apa rece. Dupa ce fierb, cam la jumatatea timpului de fierbere, adaugati o lingura rasa de sare (daca mai e nevoie de sare, adaugam ulterior). Pana se fierb complet, incalziti o cana de lapte integral, de 3,5%, sa fie fierbinte bine. Si sa aveti la indemana vreo doua felii grosute de unt. Cand cartofii sunt fierti bine de tot, scurgeti-i de apa si puneti degraba peste ei cele doua felii de unt si un strop din laptele fierbinte. Zdrobiti cu zdrobitorul de cartofi, apoi luati piureul “la intrebari” cu un tel de bucatarie. Si turnati pe rand, cate un pic din lapte, pana il terminati. Cand piureul e batut bine de telul nostru, puneti, la sfarsit, o mana de parmezan italienesc ras. Mai puteti adauga, ca decor, mici bucatele de bacon crocante si putina ceapa verde. Daca nu, patrunjel verde.

 

Si sa stiti ca tocmai ati preparat cel mai gustos piure de cartofi din lume!

 

Spor la gatit si pofte nebanuite va doresc!

 

Incearca si aceasta reteta video

Photo by Fidel Fernando on Unsplash

Cuvinte cheie: , ,

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Gradinita