Eu am sa fac anul asta o piftie de curcan, nu am mai incercat pana acum, si vreau anul acesta sa lasam carnea de porc, in afara de sarmalute si sa mai incercam ceva diferit.
avem nevoie de: 2 aripi de curcan, 1 pulpa inferioara, 1 ceapa mare (sau 2 potrivite), 1 morcov mare (sau 2 potriviti), 2 capatini mari de usturoi (sau 3 normale), 5 l apa
se pune carnea la fiert, impreuna cu ceapa si morcovul, in circa 7 litri de apa. Se da focul iute si se spumuieste bine vasul. Dupa ce s-a terminat “spumuirea” (curatarea de spuma a apei), se da focul moale si se lasa asa circa 3 ore. Semnul ca a fiert carnea este cind aceasta se desprinde de pe os (se vede foarte bine la pulpa inferioara). Atunci se adauga sarea, dupa gust. Trebuie sa mai ramina circa o treime din apa in urma fierberii. Dupa ce a fiert, carnea este scoasa, lasata la racit, apoi taiata bucatele si pusa in vase (boluri, tavi, etc). Se poate pune si morcovul fiert, taiat rondele … in momentul in care apa in care a fost carnea devine calduta se pune in ea usturoiul si se scot morcovul si ceapa. Ultima operatiune inainte de punerea in vase este “vinturarea” (adica apa se muta dintr-o oala in alta de vreo 3 ori, pentru “limpezire”) . Apoi apa se trece prin strecuratoare si se pune in vasele cu carnea si se lasa la racit.
Incearca si aceasta reteta video
Imagine de Alex Badulescu de la Pixabay
Cuvinte cheie: Piftie de curcan