O reteta veche de pe vremea cand inca se mai facea paine cu cartofi in cuptorul mare din bucataria de vara.
INGREDIENTE Paine cu cartofi
3-4 cartofi medii
400 g faina
1 cubulet de drojdie
3-4 linguri ulei(sau unt sau grasine)
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 cana apa (sau1/2 lapte+1/2 apa)
MOD DE PREPARARE Paine cu cartofi
Incepem prin a curata cartofii si-i punem la fiert in putina apa cu sare; facem un piure si pastram apa, pe care o vom folosi la framantat.
Dizolvam drojdia in apa calduta si apoi continuam framantatul amestecand toate ingredientele (sarea o punem cand fierbem cartofii!)
Eu am copt painea pe frunze de hrean (vezi foto) unse cu untura si presarate cu sare mare.
Modelam painea dupa ce a crescut in castron si o asezam in tava; o decoram sau o crestam dupa imaginatie (eu am impodobit-o cu struguri, carcelusi, frunze de vita-de-vie)
O ungem cu ou batut cu sare si dam la cuptor.
Cand e aproape coapta punem dedesubtul tavii de copt o alta tava cu apa fierbinte: asa ne iese painea mai pufoasa si mai frumoasa!!!
O mai ungem odata cand e gata coapta, indepartam frunzele uscate de hrean si o infasuram intr-un prosop de bumbac. Painea astfel obtinuta ramane moale mult timp. Are un gust diferit (se simte cartoful)… e deosebita, minunata!
Incearca si aceasta reteta video
Imagine de Catkin de la Pixabay