Ultimele

Meniul zilei by Gospodina Corporatista: Ciolan afumat la cuptor si fasole batuta

Retetele tale » Meniul zilei by Gospodina Corporatista: Ciolan afumat la cuptor si fasole batuta

Dragii mei,

Pentru azi m-am decis sa va ofer una dintre retetele mele preferate. E delicioasa, minunata, si merge splendid in acest anotimp. In plus, ea e perfecta intr-o zi de post, cand o jumatate a ei poate fi consumata de membri familiei care se decid sa tina post, iar cealalta jumatate poate fi mancata de restul. Este vorba despre ciolan afumat la cuptor, in bere, si fasole batuta cu muraturi.

Ciolan afumat la cuptor, in bere

Cumparati, deci, un ciolan afumat mai mare sau mai mic, in functie de cati membri aveti in familie. Priviti-l cu atentie, poate trebuie un pic parlit, caci producatorii nostri de mezeluri nu mereu sunt atenti la astfel de detalii. Asezati-l, apoi, intr-un vas termorezistent, turnati peste el jumatate de litru de bere si puneti niste felii de unt in jur. Bagati-l la cuptorul incins in prealabil. Il puteti acoperi si cu folie de aluminiu si lasati-l sa fiarba pana cand se desprinde carnea de pe os si devine extrem de fraged. Pana o sa-l degustati cu propriile papile gustative, credeti-ma pe cuvant: e un deliciu!

Fasole batuta

Puneti de cu seara la inmuiat jumatate de kilogram de fasole boabe, de preferinta marunta, cu o lingura de sare. Nu uitati, cand alegeti fasolea boabe, alegeti soiul cel mai marunt, fiindca este cel mai fraged. Indiferent de soiul ales, insa, trebuie sa stiti ca fasolea contine vitaminele A, B6, B12, C, K, calciu, magneziu, acid folic, fier, fosfor, zinc, potasiu, seleniu. In plus, fibrele solubile ajuta la digestie si previn constipatia, iar fibrele insolubile reduc nivelul grasimilor din sange.

A doua zi, spalati-o bine si puneti-o la fiert, impreuna cu o telina mica, doi morcovi potriviti, doua cepe si o radacina de patrunjel. Spre sfarsit, adaugati o lingura de vegeta in varianta 100% sanatoasa, adica fara monoglutamati! Doar legume deshidratate – se gasesc in supermarketuri. Daca nu aveti asa ceva in casa, adaugati doar sare. Scurgeti fasolea fierbinte si puneti-o intr-un vas, impreuna cu ambii morcovi. Adaugati putin ulei de floarea soarelui si puneti blenderul in functie, sa-si faca datoria temeinic si sa zdrobeasca fara  mila fasolea cu pricina. La sfarsit, adaugati o capatana mare de usturoi si blendati din nou.

Intr-o tigaie, puneti la calit vreo 5 cepe medii, romanesti, taiate solzisori. Adaugati, dupa calire, vreo doual inguri zdravene de bulion si mai tineti un pic pe foc. Toata aceasta amestecatura o turnati apoi peste fasolea batuta, frumos asezata intr-un castron.

Nu uitati sa scoateti din borcane ceva muraturi, asortate sau nu, ca tare bine merge muratura cu tot ce v-am povestit mai sus…

Cine tine post, sa lase ciolanul in pace, cine nu, sa-l atace cu toata convingerea!

Spor si pofte nebanuite!

Data articol: noiembrie 13, 2013