Iata o alta reteta trimisa de Corina Doldoran: Caltabos si sangerete.
Ingrediente Caltabos si sangerete
organe: plamani, ficat, inima, splina, rinichi
3 cepe tocate prin masina, calite in 1 lingura de untura pana se fac pasta, fara a se rumeni deloc
sare, piper, usturoi
la alegere, ienibahar sau coriandru macinat, nucsoara
mate de porc mai largi, bine curatate (sau cumparate) sau membrane artificiale pentru carmangerie
Pentru sangerete, in plus: slanina moale (de genul celei de la gusa)
sange proaspat recoltat de la porc si orez.
Mod de preparare Caltabos si sangerete
Se pun la fiert, fara adaus de sare, capul, ficatul, rinichii, slungul, plamanii, inima, splina, limba, sorici si o bucata de slanina moale pentru sangerete.
Se lasa toate sa fiarba pana ce carnea este suficient de fiarta. Atunci se scot organele si carnea cu o strecuratoare si se lasa sa se raceasca.
Se incepe tocarea carnii si organelor fierte prin masina de tocat ,se condimenteaza cu sare, piper, usturoi dupa gust.
Se umplu matele de porc bine spalate (sa nu aiba nici un fel de miros) sau matele cumparate care au fost tinute in apa calduta, ca sa se rehidrateze, cu aceste compozitii si se leaga la capete cu sfoara, apoi se aduna in forma de cerc. Se fierb caltabosii si sangeretii aproximativ 30-40 de minute in apa in care au fiert si organele, la foc mic. Se scot cu grija pe o suprafata plana si se lasa sa se raceasca complet.
Este indicat sa se consume intr-o perioada scurta de timp, doarece nu pot fi tinute o perioada indelungata.
Pofta buna !
Incearca si aceasta reteta video