Dacă n-ai petrecut măcar o după-amiază întreagă la stână, dacă n-ai încercat măcar să mulgi oile ori căprițele, dacă n-ai învârtit cu melesteul în mămăligă, atunci n-ai cum să știi care-i adevăratul gust al balmoșului… ca la stână.
Dar pentru că n-a trecut luna de când am zăbovit și eu la stâna baciului Istrate de la Vlădeni, mi-e prea dragă amintirea asta… culinară, ca să nu vă dezvălui câteva secrete.
Pentru un balmoș făcut cum se cuvine, mai întâi se va lăsa jintuiala să fermenteze vreo două zile, după care se fierbe o juma de ceas, având grijă să nu se prindă de fundul ceaunului. Pentru că-n jintuiala asta (care-i un fel de… zer) vom pune să facem mămăliga: o parte de mălai la trei părți de lichid. Lăsăm să fiarbă mocnit o jumătate de oră. Amestecăm bine, să facă, Doamne-ferește, cocoloașe, adăugăm 3-4 ouă, o cană mare de smântână și mâncăm fierbinte… unii pun lângă balmoșul ăsta și brânză bună, dospită în coajă de brad.
Alte retete delicioase puteti descoperi pe ANTENASATELOR.RO.