Iata o reteta pentru nelipsitul drob de miel de pe masa de Inviere.
Ingrediente Drob de miel
1 kg organe de miel si un pic de carnita de miel mai grasa
2 cepe uscate
2 legaturi de ceapa verde
1-2 legaturi de usturoi verde
2 legaturi patrunjel
1 legatura de marar
2 felii paine uscata (fara coaja)
150 ml lapte
8 oua fierte tari
4 oua crude
80 ml ulei
pesmet
sare, piper si condiment pentru drob dupa gust
Mod de preparare Drob de miel
Se spala organele si bucatica de carne grasa de miel bine in cateva ape (apa rece), pana ramane curata apa pe ele. Se taie in bucati cam de 3 cm latime, se curata de cheaguri de sange si pielite si se lasa 15 minute in apa cu otet (3 parti apa la o parte otet) cat se le acopere, pentru a scoate mirosurile neplacute. Se pun apoi la fiert in apa si se arunca apa murdara de pe ele dupa ce fac spuma si se spala bine oala si inclusive organele se spala bine si se pun la fiert din nou in alta apa timp de 30 de minute.
Cat timp fierb organele, se toaca foarte marunt ceapa uscata, ceapa verde, patrunjelul, mararul, usturoiul si 4 oua fierte.
Painea se pune la inmuiat cu putin lapte. (painea face drobul mai pufos)
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste ceapa uscata si tocata la foc mediu spre mic pana este moale. Se adauga organele tocate si se prajesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecand mereu. Se trage de pe foc.
Se adauga ceapa verde, patrunjelul, mararul, usturoiul, ouale tocate si painea stoarsa de lapte.
Se amesteca totul foarte bine.
Se condimenteaza amestecul cu sare, piper si condiment pentru drob dupa gust. Puteti gusta compozitia.
Se bat 3 oua mari crude si se pun peste amestecul racorit. Se amesteca bine. Compozitia de drob de miel trebuie sa arate ca o pasta inchegata, daca este inca sfaramicioasa se mai adauga ou.
O tava (de chec) se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini) si se tapeteaza cu pesmet. Se aseaza 1/3 din compozitie pe fundul formei.
Deasupra asezati restul de 4 oua fierte intregi. Se acopera ouale cu restul de umplutura.
Bateti ultimul ou crud ramas si ungeti drobul cu el.
Tava se da la cuptor, la foc mediu, aproximativ 1 ora, pana cand drobul de miel prinde o crusta frumoasa, aurie. Cand il scoateti treceti cu un cutit pe margini. Lasati sa se raceasca si apoi se poate taia felii. Se pastreaza la frigider.
Se poate consuma alaturi de branzeturi, rosii, ceapa verde, ridichi etc.
Pofta buna! 🙂