Ingrediente
700 g coji de portocale, 1 kg zahar si 300 g glucoza sau zeama de la o lamiie mare (50 ml).
Mod de preparare
Cojile se pot aduna intr-o punga de nailon, pastrindu-le la congelator, pina cind se aduna cantitatea necesara; se lasa, apoi, in apa rece, 3 zile (apasate in apa cu o farfurie intoarsa si schimbind apa in fiecare zi). Dupa 3 zile, se limpezesc bine cu apa rece si se pregatesc fara intirziere, altfel partea alba se va muia si nu se vor mai putea intrebuinta. In cratita de dulceata, zaharul se fierbe cu 700 ml apa si, cind siropul va da in clocot, se vor adauga cojile taiate in forma de chibrit, de 2-3 cm lungime (impreuna cu partea alba), lasindu-le sa fiarba la foc mic, pina cind se moaie si siropul se leaga putin. Apoi se adauga glucoza sau zeama de lamiie si se lasa sa fiarba in continuare pina cind cojile vor pluti in tot siropul, avind grija sa nu se lege prea mult si sa nu se caramelizeze siropul, care trebuie sa ramina de culoare galbena; pe parcurs, siropul se va lega. Daca fierbe prea mult, se zahariseste repede in borcane si se pietrifica. Se adauga la creme, sarlota etc.