Iata o reteta simpla de painica in forma rotunda: Colac pufos.
Ingrediente Colac pufos
1 kg faina
500 ml apa(sau lapte)
6 linguri ulei
un cub drojdie proaspata(cat o nuca)
1 lingurita sare
1 lingurita de zahar
Mod de preparare Colac pufos
Se pune faina intr-un bol si se face o gaura la mijloc; acolo se dizolva drojdia amestecata cu zaharul in putina apa calduta, si se lasa sa creasca 10 minute. Se adauga sarea si apa calduta si se framanta bine. Rezulta un aluat foarte vartos care apoi se framanta adaugand uleiul putin cate putin. Se framanta in continuare pana se obtine un aluat elastic dar mai legat sa putem modela frumos si sa-si tina painea forma. Se lasa la dospit, dupa care se modeleaza.
Impartim aluatul in 2-3 bucati, cat de mare vrem colacul;fiecare bucata se imparte in 4 si modelam 4 fitile de aluat;le asezam perpendicular unele peste altele(,ca o cruce suprapuse intre ele,ca un H);strangem bine la mijloc si incepem impletirea rasucind 2 cate 2 in sens invers acelor de ceasornic;reluam operatia dar de data aceasta in sensul acelor de cerasornic;repetam pana se termina fitilele de aluat
Pregatim o tava cu hartie decopt si asezam painica intorcand-o pe partea cealalta si suprapunand un pic marginile(sa iasa ca un bol, rotund). Acum ungem cu ou batut cu 2-3 picaturi de ulei si presarm seminte de:susan, mac, ovaz,chimion,ierburi aromate,zahr tos sau o lasam asa simpla, dupa preferinte.Incalzim cuptorul si asa frumos crescuta o dam la copt ,la foc iute apoi domolim focul in cuptor;daca e simpla mai ungem odata cand se scoate dar daca e cu seminte o invelim in prosop si lasam la racit.
Incearca si aceasta reteta video
Imagine de moerschy de la Pixabay