Ce cumperi din piaţă
Cartofi – 2 kg x 2 lei = 4,00 lei
Mărar – 4 legături x 1,00 lei = 4,00 lei – Pătrunjel – 3 legături x 0,50 lei = 1,5 lei – Leuştean – 1 legătură x 1,00 lei = 1,00 lei
Carcase de aripi cu pui – 2 bucăţi (9,00 lei kg) = 8,00 lei
Zarzavat pentru ciorbă (3 morcovi şi o rădăcină de pătrunjel) – 1 legătură x 2,5 lei = 2,5 lei
Ardei gras, calitate inferioară – ½ kg x 3,5 lei = 1,75 lei
Pachet unt – 1 bucata – 200 gr. = 4,5 lei
Total : 25, 25 lei
Ce foloseşti, din cămară şi din frigider
Sare grunjoasă, sare fină, o lingură de legume deshidratate, condimente (piper, boia), lapte, griş, şase căţei de usturoi, două cepe, 500 gr. mazăre congelată, puţin ulei, o lamaie,
Reţetele
Supă cu găluşte
Ingrediente: două carcase de pui (vor fi folosite doar pentru a da gust supei), 3 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, doi ardei graşi, o ceapă, o lingură de legume deshidratate, două ouă, griş, sare.
Mod de preparare: Se curata zarzavatul şi ardeii graşi, se spala carcasele de pui, apoi, zarzavatul. Se pun carcasele de pui la fiert, luandu-se spuma de câte ori este nevoie. Se adauga o lingură de legume deshidratate. Când au fiert bine, se scot carcasele de pui, care vor fi folosite la o altă reţetă. Separat, se fierb legumele (morcov, rădăcină de pătrunjel, ceapă, ardei graşi). Se strecoara, deasupra, supa în care a fiert carnea. Se bat albuşurile cu un praf de sare, se adauga gălbenuşurile şi apoi grişul, în ploaie, până la obţinerea unei paste omogene. Se iau cu lingura grămăjoare şi se pun în supă. Se lasa să fiarbă la foc mic, cu capacul acoperit (pe jumătate).
Aripi de pui la cuptor
Ingrediente: 4 aripi de pui, ulei, apă, condimente, trei căţei de usturoi.
Pentru garnitură: câţiva cartofi, mărar, ulei, trei căţei de usturoi.
Mod de preparare: Aripile de pui se pregătesc la cuptor, la foc mic, cu puţin ulei, un pahar de apă, condimente şi usturoiul pisat. Se lasă să se rumenească uşor. Se servesc cu o garnitură din cartofi, prăjiţi în ulei, cu mărar presărat deasupra şi mujdei de usturoi.
Carne de pui cu mazăre
Ingrediente: carcasa de la un pui, tăiată în două, 500 gr. de mazăre congelată, puţin ulei, condimente, piper, o legătură de mărar, o ceapă.
Mod de preparare: Carcasa de pui (fiartă, anterior, pentru supă), se taie în două. Se toacă o ceapă mărunt, se rumeneste, usor, cu puţin ulei. Se pune mazărea congelată, se adaugă apă, se condimentează şi se lasă la fiert. După ce s-a fiert mazărea, se adaugă carnea de pui, se presară un praf de piper şi mărarul tocat fin.
Desert (ieftin si gustos)
Ingrediente: 100 g făină, 100 g zahăr, o lingură rasă griş, coaja de la o lămâie, 2 ouă, o ceaşcă lapte, 130 g unt, sare, sirop de fructe
Mod de preparare: se topesc 100 g unt in bain-marie, se amestecă cu zahărul, ouăle, făina, laptele, grişul, coaja de lămâie şi puţină sare. Se coace compozitia, la foc potrivit, într-o formă unsă cu unt. Se serveşte cu sirop de fructe.
Rezervă pentru luni sau marţi
Cealaltă carcasă de pui, care a fost fiartă pentru supă se taie în două şi se pune la congelator. Va fi pregătită pentru luni sau marţi, la cuptor, cu cartofii, rămasi.