Oanapl10 a trimis aceasta minunata reteta de Tort cu cirese si ciocolata.
Ingrediente Tort cu cirese si ciocolata
-pentru blat:
100g faina alba
25g cacao
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
115g unt
65g zahar
3 galbenusuri
-pentru jeleu de cirese:
400g cirese fara samburi
2 linguri brandy
150ml apa
50g zahar
1 stea de anason (sau 1/2 lingurita seminte de anason)
8g gelatina
45ml apa rece
-pentru crema de ciocolata:
180ml frisca lichida
50ml lapte
40g zahar
4 galbenusuri
3g gelatina
15ml apa rece
50g ciocolata neagra, bucati
-Pentru mousse-ul de ciocolata:
400ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
250g ciocolata cu lapte
2 galbenusuri
50g zahar
25ml apa
4g gelatina
20ml apa rece
Mod de preparare Tort cu cirese si ciocolata
Cerni faina, cacaoa, praful de copt si sarea intr-un bol si dai deoparte.
Mixezi untul cu zaharul pana devine cremos, apoi adaugi cele 3 galbenusuri si mixezi bine.
Incorporezi amestecul de faina apoi transferi aluatul intr-o tava rotunda (24cm diametru) tapetata cu hartie de copt.
Coci la 170C pentru 30-35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Scoti tava din cuptor si lasi sa se raceasca apoi montezi blatul intr-un inel de tort.
Amesteci apa, zaharul si steaua de anason (eu am folosit seminte de anason deoarece nu aveam stelute) intr-un vas si dai in clocot. Fierbi siropul 5 minute apoi il iei de pe foc si adaugi ciresele si brandy-ul.
Acoperi vasul si lasi sa se raceasca si sa infuzeze.
Amesteci gelatina cu 45ml apa rece si lasi sa se hidrateze 10 minute.
Asezi jumatate din cirese intr-o tava rotunda (16-18cm diametru) tapetata cu folie de plastic. eu am folosit o olita deoarece nu aveam o tava atat de mica.
Scoti anasonul stelat si blenduiesti restul de cirese si siropul ramas.
Treci amestecul printr-o sita fina si adaugi gelatina topita in prealabil.
Torni jeleul peste cirese si dai la congelator cel putin 1 ora.
Cand jeleul s-a intarit si e usor de manevrat, il transferi peste blat si dai la rece.
Hidratezi gelatina in apa rece, timp de 10 minute. Eu am folosit 1 plic de gelatina, de frica sa nu am surprize neplacute 😉
Amesteci frisca si laptele intr-un vas pe foc mic si aduci la punctul de fierbere.
Intre timp, mixezi zaharul si galbenusurile pana devin cremoase. Torni laptele fierbinte peste galbenusuri, amestecand continuu apoi pui vasul inapoi pe foc si fierbi pana incepe sa se ingroase.
Iei vasul de pe foc si adaugi ciocolata si amesteci pana cand se topeste.
Topesti gelatina cateva secunde pe baie de aburi si o amesteci cu crema de ciocolata.
Torni crema in acelasi vas in care ai facut jeleul si dai la congelator cel putin 1 ora.
Transferi crema peste jeleu si dai la rece.
Amesteci gelatina cu 20ml apa rece si o lasi sa se hidrateze cel putin 10 minute. (eu am folosit 1 plic de gelatina, dar era suficient cum scrie in reteta).
Bati frisca cu zaharul pudra pana sta bat si dai la rece.
Topesti ciocolata pe baie de aburi si o dai deoparte.
Amesteci zaharul si 25ml apa intr-un vas, pe foc mediu. Fierbi acest sirop 5 minute pana incepe sa se ingroase.
Intre timp, mixezi galbenusurile cu mixerul pana devin cremoase, apoi torni siropul fierbinte in fir subtire, mixand continuu pana isi tripleaza volumul.
Adaugi gelatina topita, apoi ciocolata topita. Amesteci bine si lasi sa se raceasca la temperatura camerei.
Incorporezi frisca batuta si torni mousse-ul peste crema de ciocolata si nivelezi.
Dai tortul la rece cel putin cateva ore, de preferabil peste noapte.
Pentru decorul de ciocolata, topesti 80-100g ciocolata neagra.
Tai o fasie de hartie de copt care masoara exact cat diametrul total al tortului.
Intinzi hartia de copt pe blatul de lucru si realizezi diverse modele.
Lasi sa se intareasca ciocolata putin, apoi infasori laturile tortului in aceasta fasie de hartie.
Dai la rece 15 minute apoi inlaturi, cu grija, hartia de copt.
Cu un pos, pui cateva moturi de frisca pe tort, apoi ornezi cu cirese.
Lasi tortul la rece pentru cateva ore (sau peste noapte) si apoi il servesti.
Incearca si aceasta reteta video