Știu unde să vă duc să aflăm noi (vechi) retete romanesti! În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă – chișca fiind pregătită odată cu călbașul sau caltaboșul -, cu cârnațul cu ai și chiper – ai fiind usturoiul -, când se „ușide porcul”, zice-se, adică de Ignat. Se mai gătea „borș de șălate dires cu smântână și ou”, servit cu balmoș – mămăligă fiartă în zer.
Tot mai demult se făceau „găluște de păsat în frunze de curechi” – nimic alt decât sarmale -, lășcuțe în borș, „plășintă” cu brânză și mărar, mămăligă „cu papă, cu slănină și cu lapte scopt” – laptele scopt fiind, v-ați dat seama deja, laptele prins -, friptură de miel cu baraboi – adicătelea cu cartofi și altele „tăt așe”. Mi-e greu să le scot pe toate din căldura regionalismelor culinare.
Dar pentru că e dimineață și se cuvine să vă dau rețeta zilei, eu zic să vorbim astăzi despre borșul cu lășcuțe, care nu-s altceva decât tăiței.
CItește mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI