Ei, dar asta e partea poveștii care ne interesează mai puțin la ceasul acesta. Mai important e că pe lângă biserică, acum un veac, în tipografia lui Macavei, se publica o carte de bucate. Cea a Ecaterinei Comșa. Și-n această carte aflai eu rețeta (de post) de salată de castraveți văratici. Cum se pregătește?
Iată ce zice autoarea:
Curățăm de coajă 5-6 castraveți și-i lăsăm să stea în apă rece, cam o juma’ de ceas: după aceasta, scoși din apă, îi tăiem cât se poate de subțiri sau mai bine cu mașina de tăiat, și-i sărăm, acoperindu-i cu o farfurie să mai stea o juma’ de ceas, apoi, storși cu mâinile bine îi punem într-un castron de salată.
Pisăm în piuliță o căpățână mică de usturoi curățat bine, îi adăugăm miez de pâine muiat în apă rece și bine stors, precum și 2-3 linguri de untdelemn bun și din nou le pisăm, apoi subțiem cu oțet de vin, le punem peste castraveți, amestecându-i bine. După aceea îi punem pe o farfurioară de castraveți, mai turnând peste ei puțin untdelemn îi presărăm cu piper pisat – după plac – precum și cu arpagic mărunt tăiat sau ardei verde mărunt tăiat.
Citeste zilnic retete delicioase pe ANTENASATELOR.RO.