Inainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte trei nume, care amintesc de cele trei etnii ce sunt legate de istoria lui. Trascau i s-a spus imediat dupa Marea Unire, facandu-se referire la Muntii Trascaului, ce se afla in apropiere. Aceeaşi referinta o are şi numele unguresc: Torocko. In germana, i s-a spus Eisenburg.
Iar aceasta denumire aminteşte de radacinile austriece (localitatea Eisenwurzen) şi germane ale vechilor locuitori, veniti aici in 1350, pentru a lucra la minele de fier. Localitatea este insa mult mai batrana. Inca din timpul romanilor (106-274), zona a fost populata; o dovedesc monezile romane din timpul imparatilor Antoninus Pius şi Maximinus Thrax, pe vremea carora s-au deschis primele exploatari miniere. De altfel, dupa unele surse, insuşi numele Muntelui Trascau (şi, evident, al localitatii) vine de la imparatul Maximinus Thrax. „Thrax” – „Trascau”. Rețeta pe care v-o propun nu poate fi fixata exact în timp și e sigur ca toate cele trei etnii legate de istoria locului și-au însușit-o. Pot spune ca e „ungureasca” doar pentru ca eu am aflat-o de la Dna Lakatos Susana.
Cum se prepara Supă de găină cu tăiţei de casă, ca la Rimetea
Se pune la fiert in apa rece zarzavat foarte mult: morcov, patrunjel, telina, ceapa, cartofi, piper boabe, un catel (sau doi) de usturoi. Gaina se tranşeaza şi se pune şi ea la fiert, impreuna cu zarzavatul (daca gaina e mai batrana, se fierbe putin inainte). Dupa ce au fiert bine şi carnea, şi zarzavatul, se strecoara şi in aceasta supa se pun taiteii de casa, pregatiti dinainte. Se mananca supa cu taitei, pentru ca din carne se prepara ulterior felul principal al mesei.
Gasesti si alte retete delicioase pe AntenaSatelor.ro.
Incearca si aceasta reteta video
foto: Depositphotos.com