Daca ti-e pofta de ceva bun, care sa se faca repede si usor, avem aici reteta: saramura de pui, culeasa de pe plaiuri oltenesti de Simona Lazar.
Ingrediente Saramura olteneasca de pui
2-4 copane de pui (intregi, pana la sira spinarii), ardei iute (maruntit), boia de ardei dulce, cimbru, foi de dafin, un ardei iute intreg, sare, tuica de pruna sau de corcoduse, mujdei de usturoi, mamaliguta, verdeturi (patrunjel verde, marar).
Mod de preparare Saramura olteneasca de pui
Saramura se prepara din picioare de pui, intregi, cu tot cu partea din spate, pana catre sira spinarii. Se curata bine de puf si de pene, se spala, se sareaza si se freaca bine cu ardei iute, maruntit, cu boia dulce, cu cimbru. Se lasa o vreme la o parte, cat sa se patrunda bine de toate miroasele.
Apoi, pe o tabla presarata cu putina sare, ori pe gratar, se frig, intorcand copanele de pe o parte pe cealalta, pana se rumenesc frumos, iar pielea prinde cand si cand cruste de arsura (caci arsura are sa-i dea un „nu stiu ce” gustului de pe urma al saramurii). Deasupra se toarna un paharel de tuica (de corcoduse ori de prune), licoare din anul trecut, care nu a avut vreme „sa se roada”.
Pe plita, intr-o oala, gospodina pregateste zeama: apa, sare (aici fiecare o potriveste dupa cat stie ca trebuie sa fie de „tare”), cimbru, o foaie de dafin. Un ardei iute, ciupit nitel la varf, se lasa si el scurta vreme in zeama ce fierbe pe foc. Nu prea mult, de nu vrei ca sa iti „arda” gura, dupa cum ii e si numele…
Se rastoarna apoi peste carnea fripta si „maturata” in tuica si dimpreuna se lasa inca o vreme sa fiarba, in cuptor. La masa, ca toate saramurile, si aceasta se serveste cu mamaliguta calda, cu mujdei de usturoi si verdeturi tocate, presarate deasupra-i, cat te lasa inima…
Alte retete gustoase gasesti pe AtenaSatelor.ro.
Incearca si aceasta reteta video
foto: Depositphotos.com