Ultimele

Tort ,,Eleganta toamnei”

Retetele tale » Tort ,,Eleganta toamnei”

Anisoara67 a trimis o alta reteta la concursul nostru “Asteptam primavara cu dulcegarii” pentru ingredientul zilei ZAHAR.

Deschide in fiecare zi Newsletterul Sfatulparintilor.ro, gaseste ingredientul zilei si trimite reteta ta cu respectivul ingredient! Poti castiga o saltea de pat pentru copii de la Vreaumobila.ro sau un aparat de facut clatite de la Sfatulparintilor.ro.

Ingrediente
Blat: 6 oua, 200 g zahar, 100 g ciocolata rasa, 100 g unt sau margarina, 150 g miez de nuca, 100 g faina, un pachet praf de copt, o lingura cu varf de cafea solubila (ness), esenta vanilie
umplutura: 5-6 mere, un cubulet de unt sau margarina, 200 g zahar, un praf de scortisoara
crema: 300 ml frisca, miez de blat, un plic zahar vanilat
Ornare: 50 g ciocolata rasa, un miez de nuca intreaga, jumatati sau sferturi de miez de nuca, un mar feliat subtire, 5 linguri de zahar

 
Mod de preparare
1. Pentru blat se bat albusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul, pana se obtine o bezea. Separat se freaca galbenusurile cu ciocolata rasa si untul taiat cubulete mici, cu esenta si cafeaua solubila, se adauga si miezul de nuca prajit si maruntit, se amesteca pana la omogenizare. Se incorporeaza in bezea crema obtinuta mai sus apoi incorporam si faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Se unge o forma de tort, cu diametrul de 26 cm, cu margine detasabila, se tapeaza cu hartie de copt, se toarna aluatul si se da la copt, cca. 30 de minute, la foc potrivit, pana se rumeneste frumos. Blatul se lasa la racit ,in forma, apoi cu mare grija, scobim miezul, lasand aproximativ 2 cm, grosimea marginilor si a fundului. Miezul scos se pastreaza pentru crema.
2. Se rad merele dupa ce le-am spalat si curatat de coaja si samburi apoi se calesc in untul topit si amestecat cu zaharul, cca 20 de minute apoi se opreste focul si se parfumeaza cu un praf de scortisoara. Se lasa amestecul sa se raceasca bine, apoi se toarna si se niveleaza bine, in scobitura facuta in blat.
3. Deasupra se intinde crema din frisca batuta bine cu zaharul vanilat si amestecata cu frimiturile din miezul scobit.
4. Se desface forma si se unge marginea tortului cu un strat de frisca (oprita de la crema) si apoi se orneaza cu ciocolata rasa. Deasupra tortul se decoreaza cu miez de nuca caramelizat si felite subtiri de mar fierte putin in sirop de zahar. Totul se imbraca cu un tel stralucitor obtinut din 3 linguri de zahar ars. Se lasa la rece macar o ora inainte de a-l taia.
Pofta buna!

Data articol: martie 3, 2013