Ultimele

Special pentru Revelion: Buturuga frantuzeasca

Retetele tale » Special pentru Revelion: Buturuga frantuzeasca
buturuga frantuzeasca - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - christmas-dinner-3881666_1920

Sa stiti ca aceasta este o prajitura absolut speciala, extrem de fina si gustoasa, iar cine o face o data, ramane dependent. Nu e usor de facut, dar cu putina rabdare si indemananare, va va iesi o minunatie, va asigur! Sa incepem, zic… Pentru Buturuga aveti nevoie de 8 oua mari, proaspete, 8 linguri de zahar pudra, 3 linguri de faina de cea mai buna calitate, 100 gr nuci macinate fin.

Separati albusurile de galbenusuri, apoi frecati bine galbenusurile cu zaharul, pana se intareste compozitia, zaharul se topeste, iar galbenusurile se albesc usor.

Adaugati treptat faina si nucile, amestecand continuu, si, in cele din urma, albusurile batute spuma in prealabil. Ungeti o tava mare, de aragaz, cu unt si tapetati cu faina. Turnati intreaga compozitie si dati-o la cuptorul preincins, la foc potrivit. Incercati cu un pai, sa vedeti cand e gata: paiul trebuie sa iasa curat, fara nici o firimitura de compozitie pe el; atunci e gata foaia, care va iesi ca un fel de “pain de spagne”, sau, pe romaneste, pandispan. Rasturnati foaia de pandispan pe un servet foarte curat, umezit cu apa rece si foate bine stors, apoi rulati cu servet cu tot si lasati la frigider pana a doua zi acest rulou, cand se va scoate, se va derula din servet si se va umple cu crema, dupa cum urmeaza.

Pentru crema aveti nevoie de: 300 gr unt (un pachet si jumate), 250 gr zahar pudra, 4 oua intregi, 50 gr cacao si nuca pralinata (nuca cu zahar topit si intarit) tocata marunt, rom.

Bateti ouale cu zaharul intr-un vas, pe care il puneti deasupra altui vas cu apa fiarta. Bateti bine, pana se ingroasa compozitia de ou si zahar. In alt castron se freaca untul spuma si cand ouale cu zaharul s-au racit de pe vasul cu apa fiarta, se adauga putin cate putin unt spuma. Crema rezultata astfel, se imparte in doua. O jumatate din crema amestecati-o cu cacao si rom, iar in cealalta jumatate de compozitie adaugati 150 gr nuci pralinate tocate foarte marunt, pe care le obtineti astfel: amestecati 100 gr nuci cu 150 gr zahar tos, topit la foc, apoi le lasati sa se intareasca pe un vas de table uns cu ulei, sa nu se lipeasca, si le tocati marunt.

Sa ne intoarcem la foaia de pandispan: ungeti-o pe toata suprafata cu crema care contine nucile pralinate, apoi rulati din nou (fara servet!!) Deasupra ruloului obtinut se asaza frumos crema de cacao si rom, pe care, dupa ce imbracati bine ruloul, o puteti decora cu o furculita, intocmai cu un model de buturuga, care sa imite scoarta copacului.

Serviti cu o lingura de frisca proaspata in farfurie, alaturi de felia de buturuga!

Incearca si aceasta reteta video


Imagine de Larry White de la Pixabay

Data articol: decembrie 29, 2021