Va prezentam o reteta deosebita, creata de Edner, bucatarul Casei Regale a Romaniei, pentru a celebra ridicarea castelului „Cuibul liniștit” al Reginei Maria, la Balcic, pe Coasta de Argint. Reteta a fost publicata in “Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancare” de Constantin Bacalbașa, editura Cartex, 2009, ediție ingrijita și adnotata de Simona Lazar.
Iata cum se preparara.
Proportiile sunt pentru un kilogram de carne. Iei o carne buna de vaca, costita frageda sau o spata buna. O tai in bucatele. Iei 250 g de costita afumata, o tai bucatele si le rumenesti in cateva linguri de untdelemn bun de salata. Scoti costita si o tii la cald pentru mai tarziu. In locul costitei pune in cratita bucatele de carne, pe care le rumenesti dupa ce le-ai sarat si le-ai piperat. Adaugi si doua cepe taiate felii.
Presari si doua linguri de faina si amesteci mereu, ca sa nu se prinda carnea de fund. Dupa aceea, pui doi catei de usturoi striviti, un buchet compus din patrunjel, foaie de dafin, cimbru si doi cuisori. Torni deasupra un litru si jumatate de vin alb, un pahar de apa. Lasi sa fiarba o ora si jumatate pana la doua ore; dupa ce ai acoperit cratita, fiertul sa fie iute.
Dupa trecerea acestui timp, treci bucatile de carne in alta cratita, arunci buchetul, torni deasupra sosul prin sita si adaugi: costitele rezervate, vreo 7-8 patlagele rosii taiate bucati, fara pielita si seminte, precum si 24 masline negre fara samburi. Acoperi si lasi sa fiarba trei sferturi de ora sau chiar o ora, la foc domol, de asta data. Cand dai la masa, presari patrunjel tocat.
Alte retete de suflet gasesti pe ANTENASATELOR.RO.