La mine la tara nu insemnau nimic sarbatorile de iarna, daca nu aveam caltabosi pe masa! Ii facea tatal meu (Dumnezeu s-l odihneasca) si erau tare buni! Noi femeile frecam cu sare sau cu malai matele groase(pe cele subtiri le pastram pentru carnati) si le puneam apoi in apa rece cu sare, cimbru si ceapa taiata in bucati mari.
In apropierea SFANTULUI CRACIUN aduceam matele groase, le clateam in mai multe ape si le umpleam cu ajutorul masinii de tocat (ii adaptam o palnie), cu o compozitie pregatita minutios.
Ingrediente Caltabosi
carne de porc (ramasa de la fasonarea muschiului de porc), si cate putin din ficat, inima, plamani (maruntaiele de la porc). Le fierbem putin si apoi la noi se toaca bucatele mici, apoi amestecam cu 3 cepe tocate marunt, 200g orez (spalat bine), sare piper si alte condimente dupa gust.
Mod de preparare Caltabosi
Umplem catlabosii (atentie, nu se indeasa deloc!), lasam spatiu mult pentru a se umfla orezul, legam la capete si-i fierbem in apa multa cu foi de dafin si cimbru; ii lasam sa se raceasca acolo, in aceeasi oala si a doua zi ii scoatem usor si-i punem in tava la cuptor, unde ii rumenim putin.
SFAT: musai trebuie intepati din loc in loc cu un ac gros, sa nu plezneasca la fiert membrana; focul trebuie mereu controlat sa nu fie temperatura de fierbere prea ridicata;
se scot numai dupa ce s-au racit , astfel pleznesc
se foloseste o spumiera sau varsam lichidul si scoatem mai usor caltabosii
cine doreste ii poate consuma fara a-i da la cuptor
Merg foarte bine cu muraturi de la butoi sau gogosari sau castraveti acri!
Urmareste si aceasta reteta video