Dragi prieteni, se apropie, cu pasi repezi, Craciunul, una dintre cele mai mari sarbatori crestine.
In Romania traditia culinara de Craciun presupune, neaparat, la masa sarmale.
Pentru astazi m-am gandit sa va propun o alta varianta de sarmalute, absolut delicioase, mult mai usoare, mai sanatoase si dietetice si, dupa parerea mea, mai fine si infinit mai gustoase: vorbim despre sarmalutele in foi de vita cu carne de pui sau curcan
Iata ce ne trebuie: 1 kg carne tocata de pui sau curcan, o jumatate ceasca de orez, 4 cepe mari romanesti, 1 morcov ras fin, 3 legaturi de marar, 3 legaturi de patrunjel, sare, piper, 1 cescuta apa rece, 1 cescuta ulei floarea soarelui, 1 l de bors, 1 borcan de bulion, foi de vita.
Pregatim, intai, carnea, pe care o amestecam cu orez, ceapa tocata, morcovul ras, verdeata, sarea, piperul; ne apucam sa framantam voiniceste, si adaugam cate putin din apa rece si uleiul de floare la framantat. Rolul apei reci si al uleiului este extrem de important: ele vor face ca aceasta compozitie sa nu fie tare, ci pufoasa si moale in sarmalute.
Cand compozitia e gata, ne apucam sa rulam sarmalutele; este o operatiune usor migaloasa, caci ele ies mici, dar deliciul culinar va asigur ca merita efortul! Cand am terminat de format sarmalutele, le asezam intr-o cratita, in raza de soare, turnam o cana cu apa si borsul, si le fierbem deasupra aragazului cam o ora. Apoi adaugam cateva linguri zdravene de bulion si le bagam in cuptor pentru alta ora.
Serviti-le fierbinti, cu smantana sau iaurt gras, tip grecesc.
Spor la bucatareala si pofte nebanuite va doresc!