Ultimele

Potarnichi boieresti

Retetele tale » Potarnichi boieresti

Ce-ati zice de o reteta mai deosebita, cu iz de sarbatoare? Potarnichi boieresti.

 

Ingrediente

potarnichi (cate doua de fiecare mesean), curatate de pene, puf si maruntaie si parlite, ulei de masline, unt, cativa catei de usturoi, rozmarin, dafin, maghiran, boia de ardei iute, boia de ardei dulce, ceapa urscata, o telina mica, o legatura de patrunjel verde, ardei, cateva polonice de supa de pasare (stock), o lingura de faina, un pahar de vin.

 

 

Mod de preparare

Presarati pasarile cu sare si piper, dupa care le puneti sa se prajeasca usor, intr-o cratita in care s-au incins doua linguri de ulei de masline si doua „nuci” de unt. Pentru aroma, aruncati in acelasi vas cativa catei de usturoi, trei fire de rozmarin si o frunza de dafin. Cand usturoiul incepe sa roseasca in cratita, iar potarnichile sa prinda rumeneala, se scot din vas si in locul lor veti pune trei cepe tocate marunt, o telina, asijderea, o legatura de patrunjel, un ardei. Si iarasi condimente: maghiran, boia de ardei dulce si iute, iar la urmaade tot doua polonice de supa fierbinte, sa inceapa a bolborosi mancarea, la foc potrivit.

Intr-o alta cratita se incepe prepararea unui sos din vin alb-sec, otet si alte doua polonice de supa, o lingura de ulei de masline si inca doua „nucsoare” de unt, o lingura de faina. Se lasa pe foc, pana ce scade pe jumatate.

Intr-un vas termorezistent veti aseza potarnichile rumenite, rasturnand cu grija deasupra lor sosul si legumele inabusite. Presarati deasupra cateva boabe de piper si de ienibahar, mai potriviti de sare si bagati tava la cuptor, la foc mic, vreme de aproape trei ceasuri.

Iar daca vreti sa simtiti cu adevarat savoarea unor bucate „boieresti”, amanati-va bucuria pana a doua zi, cand, decorate cu lamaie si patrunjel verde, va puteti din ele infrupta pe indelete.

Reteta culeasa din satul Balaneasa, județul Bacau, de Simona Lazar.

 

 

Mai multe retete gustoase din bucataria romaneasca, pe AntenaSatelor.ro.

Credit foto: AntenaSatelor.ro

Cuvinte cheie:
Data articol: ianuarie 11, 2016