Dragi prieteni, va propun, pentru astazi, o salata usoara, foarte sanatoasa, si un fel doi extrem de gustos si consistent in proteine. Vorbim, asadar, despre salata verde cu ton si bulz cu carnaciori afumati. Ca desert, va sugerez un pahar de… iaurt grecesc cu dulceata. Sa incepem!
Salata verde cu ton
Spalati foarte bine frunzele unei salate proaspete, neaparat in apa rece. Ideal ar fi sa le si uscam un pic, sau macar sa le scurgem bine de apa. Eu le rup cu mana, neuniform, intr-un castron; voi le puteti taia cu cutitul, in functie de cum preferati. Taiati “julien” (solzisori) peste frunzele de salata o ceapa rosie. Salata merge foarte bine si cu ceapa verde. Adaugati putina sare de mare si, la sfarsit, adaugati o conserva mare de ton in ulei de masline. Stoarceti zeama de la o lamaie si gustati, sa vedeti daca mai trebuie ulei sau sare. E absolut delicioasa si daca vreti sa-i dati un plus de aroma, puteti pune o mana de masline grecesti si, eventual, o conserva de porumb dulce. E inutil sa va mai spun, cred, cat bine aduceti corpului consumand toata acesta verdeata, care contine fier; de aceea se recomanda ca tonic persoanelor anemice. Specialistii afirma ca absorbtia fierului din salata verde este mult mai mare decat cea din suplimentele care contin fier. Deoarece are in compozitia sa acid folic, care previne instalarea anemiei in timpul sarcinii, salata verde se recomanda femeilor insarcinate.
Bulz cu carnaciori afumati
Mai intai de toate, faceti o mamaliga potrivita ca si consistenta – nici prea moale, sa curga, dar nici exagerat de groasa. Neaparat cu malai de buna calitate! Lasati-o un pic sa se raceasca, ca s-o puteti felia. Intr-un vas termorezistent uns cu unt, asezati un strat de mamaliga, apoi bucatele de unt, branza mozarella rasa, putin parmezan ras sau telemea (eu prefer telemeaua de capra), felii de ou fiert si carnaciori afumati. Repetati operatiunea pana cand vasul se umple. Aveti grija ca ultimul strat sa fie cel de mamaliga, peste care radeti un strat de branzeturi. Bagati totul la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora. E o bunatate, va jur! Si la servire, trantiti neaparat deasupra o lingura generoasa de smantana.
Iaurt grecesc cu dulceata
Cumparati de la supermarket un iaurt gras si gros, tip grecesc. Asezati-l in pahare – cateva linguri sunt suficiente. Deasupra, turnati dulceata de afine sau de zmeura (sau orice dulceata aveti in casa). Daca aveti in casa putin miez de nuca crud, ornati deasupra. E un desert usor, recomandat mai ales atunci cand felurile principale anterioare au fost mai consistente.
Incearca si aceasta reteta video
Imagine de denisa2017 de la Pixabay