Ultimele

Sarbusca sau dresala cu chisleag

Retetele tale » Sarbusca sau dresala cu chisleag

Despe moldoveni se spune ca ar pune lapte si-n varza acra. Lapte, nu, dar smantana sau chisleag, da. Mai ales daca varza aia acra este perpelita nitel in ulei, cu niscaiva condimente deasupra si cu ceapa rosie taiata maruntel. Dar daca ai lapte acru sau chisleag, atunci poti zce ca toata gastronomia „Bot’senilor” iti sta la degetul mic, cu conditia sa cunosti si retetele tusei Eugenia din Havarna.

Chisleagul se face numai in oala de lut rosu, inaltasi pantecoasa. Se toarna acolo laptele crud si se lasa la cald o zi si o noapte. Pe vremuri, se urca in pod, ca acolo urca si toata caldura casei, in vreme ce-n beci ramanea racoreala. Cand incepe a se prinde, oalele se smantanesc (si vom vedea ca de smantana asta dulce avem nevoie in reteta. Ce ramane, e chisleagul, care se poate bea asa ori din el se face branza dulce. Se incalzeste putin chisleagul, se pune apoi intr-o strecuratoare (cu o panza curata de inisor in ea) si se lasa la scurs. Deasupra se alege branza, dedesubt, zerul, de care iar vom avea trebuinta. Dar cum se prepara reteta de sarbusca (sau dresala, icandu-i asa fiindca e dreasa cu smantana).

Ai trebuinta de: doi litri de zer, smantana dulce, o ceapa, un morcov, doua linguri cu malai, 500 g cartofi, sare.

Ceapa si morcovul se taie marunt si se pun la fiert intr-un litru de apa. Apoi se adauga cartofii taiati imbucaturi. Dupa o jumatate de ora se pun zerul, malaiul cernut ploaie si sarea. Se lasa vreo jumatate de ora la fiert. Se mai poate pune smantana sa se indeseasca. Se serveste calda cu mamaliguta.

Alte retete delicioase poti descoperi pe ANTENASATELOR.RO.

 

Data articol: august 30, 2015