Ciorba radauteana: Vrei sa afli secretul celei mai delicioase retete de ciorba radauteana? Avem aici retete traditionale autentice, din Radauti, judetul Suceava.
Ciorba radauteana. Reteta autentica
Reteta culeasa de Simona Lazar.
Ingrediente Ciorba radauteana
1-2 bucati de piept de pui, radacinoase (2 morcovi, 1 ceapa, 1 radacina de patrunjel, 1 telina mica, 1 pastarnac), 1 ardei (rosu sau verde, facultativ), 1-2 cartofi (facultativ), 100 ml smantana, 100 ml iaurt gras (sau inca 100 ml smantana), 2 galbenusuri de ou, 3-4 catei de usturoi (cui nu-i place, poate sa nu-i puna), 1 legatura de patrunjel verde, sare, otet (se poate si cu zeama de lamaie) pentru acrit.
Mod de preparare Ciorba radauteana
Se pune pieptul de pui la fiert, se spumeaza, iar cand este gata se scoate pe o farfurie si se adauga in apa legumele curatate si lasate bucati mari. Dupa ce au fiert, legumele se scot si se paseaza sau se trec prin sita. Pieptul de pui se taie in fasii. Se adauga impreuna in oala cu zeama si se mai lasa sa dea un clocot impreuna. Se drege ciorba cu un amestec din un polonic de zeama fierbinte, gabenusurile de ou, smantana (si iaurtul, daca este cazul). Se toarna aceasta legatura in oala si se amesteca bine.
Daca poftesti cu usturoi, il cureti, il zdrobesti si il adaugi in oala. Dregi gustul cu sare si otet (sau zeama de lamaie). Dai oala de pe foc si presari patrunjel verde tocat.
Aduci la masa cu otet, usturoi, smantana si ardei iute (pentru ca fiecare mesean sa potriveasca gustul dupa placerea lui.
Pofta buna!
Gasesti si alte retete interesante pe AntenaSatelor.ro
Ciorba radauteana. Reteta Corneliei Dumitrescu
Acesta este secretul ciorbei radautele, aflat chiar de la inventatoarea ciorbei radautene, Cornelia Dumitrescu.
Ingrediente ciorba radauteana
4-5 piepti de pui (cu tot cu os si piele, sa ramana cca 450-500 g carne)
! Daca folositi carne de gaina, inlaturati pielea, fiindca gaina in sine are o carne mai grasa decat puiul, iar pielea ar aduce un aport prea mare de grasimi.
!! Daca aveti piept de curcan, e chiar mai bine.
1 pastrarnac mediu
3 morcovi mari (sau 4 mai mici)
telina (cam cat o piersica medie)
2-3 ardei grasi medii (daca se poate, sa fie din soiul mai dulceag)
3-4 oua
o ceapa mare
un pahar mare cu smantana grasa (20%)
o lingura de otet (sau dupa gust)
3-4 catei de usturoi (dupa gust – se poate omite, daca nu va place)
o mana de patrunjel, care se toaca grosier
sare, piper boabe
ardei iute (pentru servit)
Mod de preparare Ciorba radauteana
Ceapa curatata (dar intreaga) se pune intr-o cratita mare, alaturi de 5 l apa, carne, sare (dupa gust)si legumele taiate in bucati potrivite – in afara de usturoi!
Pont: Daca doriti ca ciorba sa aiba o culoare galbena, caliti morcovul intr-o craticioara, in ulei, si adaugati-i in ciorba spre sfarsit, alaturi de uleiul in care s-au calit. Daca preferati ca ciorba sa fie mai deschisa la culoare, lasati morcovii la fiert, fara a-i cali sau a mai adauga ulei.
Se aduna treptat spuma data de carne si se inlatura.
Cand legumele s-au inmuiat cat de cat, adaugati boabele de piper (cca 2 lingurite la 5 l apa). Carnea se scoate si se feliaza precum burta pentru ciorba de burta (fasii subtiri) si se pune inapoi in apa. Se pune la loc pe foc si se da intr-un clocot, apoi se stinge focul.
Usturoiul se piseaza ca pentru mujdei. Ouale se bat (bine bine) cu smantana si se adauga usturoiul pisat. Compozitia se inglobeaza apoi in apa clocotita si se amesteca sanatos.
Se adauga otetul (daca doriti) si patrunjelul. Se serveste cat mai calda, alaturi de ardei iuti si multa voie buna.
Pofta buna!
Ciorba radauteana cu patrunjel
Reteta de la ROXANICOL.
Iata o reteta delicioasa si usor de preparat: Ciorba radauteana.
Ingrediente Ciorba radauteana cu patrunjel
1-2 bucati piept pui,
2 morcovi,
1-2 ceapa,
1 radacina de patrunjel,
1 telina mica,
200 g smantana,
2 oua,
3-4 catei usturoi,
1 legatura patrunjel,
sare,
otet sau lamaie pentru acrit
Mod de preparare Ciorba radauteana cu patrunjel
Pieptul de pui se pune intreg, la fiert in apa. Se ia spuma, iar cand nu se mai produce spuma se adauga legumele curatate si taiate in bucatele mari.
Se lasa la fiert pana se inmoaie, apoi se scoate puiul din zeama in care a fiert, se taie fasii subtiri si se pune in zeama ramasa iar legumele se paseaza si se adauga si ele in oala.
Se mai lasa 5 minute, pana dau in primul clocot. Ouale se bat bine cu smantana, se adauga un polonic cu supa. Se adauga apoi in oala si se amesteca bine.
Usturoiul se piseaza si se adauga in oala. Se adauga sare si otet dupa gust (otet se mai poate adauga in momentul servirii, in farfurie). Oala se ia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat fin.
Ciorba radauteana cu morcov calit
Reteta de la daniela .
Ingrediente Ciorba radauteana cu morcov calit
2 pulpe de pui
1 piept de pui
1 radacina patrunjel
1 radacina pastarnac
1 radacina telina
2 morcovi+1 morcov pentru calit
3 foi de dafin
1 crenguta cimbru
1 ceapa mare
piper boabe
sare
300 g smantana
2 linguri faina
3 galbenusuri
3 catei usturoi
patrunjel verde(eu nu am avut)
otet
Mod de preparare cu morcov calit
Curatam radacinele, le spalam, le taiem in bucati mai mari si le punem intr-o cratita. Adaugam ceapa curata, morcovii curatati si taiati in 2, crenguta de cimbru, foile de dafin, boabe de piper, carnea de pui si apa. Punem cratita pe foc si lasam la fiarba pana sunt fierte.
Scoatem carnea si legumele, iar in zeama lasata daca este putina mai adaugam apa. Adaugam morcovii si radacina de patrunjel taiata cubulete, carnea taiata cubulete mici si punem oala din nou pe foc. Intr-un bol amestecam galbenusurile cu smantana si faina. Cand incepe sa clocoteasca din nou ciorba luam cu un polonic si adaugam cate putin peste amestecul de smantana, amestecand continuu avand grija sa nu faca cocoloase.
Adaugam in ciorba si lasam sa mai fiarba 10 min, timp in care adaugam usturoiul pisat, otet si condimente dupa gust, patrunjel verde tocat. Intre timp calim 1 morcov dat prin razatoare in putin ulei, dupa care adaugam in ciorba ca sa capete o culoare frumoasa.
Ciorba radauteana cu ceapa verde
Reteta de la adriana88
Ingrediente Ciorba radauteana cu ceapa verde
1 piept depui
1/2 radacina telina
1 radacina pastarnac
3 morcovi
2 cepe
2 foi de dafin
cimbru
piper
sare
3 galbenusuri de ou
300 g smantana
1 lingura faina
3 catei usturoi
1 morcov pentru calit
un praf boia de ardei
otet
Mod de preparare cu ceapa verde
Spalam pieptul de pui si il punem la fiert in apa cu sare. Intre timp curatam, morcovii, pastarnacul, telina, ceapa le taiem in bucati si punem la fiert (dupa ce am strans spuma formata de carne) foile de dafin si cimbru. Lasam sa fiarba totul foarte bine. Cand au fiert scoatem legumele si pieptul de pui.
Mai adaugam apa peste zeama adaugam pieptul de pui taiat bucatele,morcovii taiati felii si punem din nou la fiert. Intr-un bol adaugam smantana,galbenusurile si faina, amestecam adaugand treptat supa(cca 3-4 polonice). Dupa care adaugam peste ciorba si amestecam continuu.
Mai lasam sa fiarba cca 10 min, timp in care adaugam usturoiul pisat, putin otet, sare, piper dupa gust. Intre timp curatam morvul si il dam prin razatoarea mica.
Incalzim putin ulei si adaugam morcovul (cand s-a calit eu am adaugat putina boia de ardei dulce) lasam sa se caleasca putin si adaugam in ciorba pentru a da culoare frumoasa ciorbei.
Adaugam patrunjel tocat (eu nu am avut si am adaugat cateva fire de ceapa verde tocata).
Incearca si aceasta reteta video
Credit foto: Pixabay.com